Katholieke Universiteit Nijmegen Persbericht
PB 01 - 75
Nijmegen, 6 september 2001

11 en 12 september: internationale conferentie Nijmegen/Westerbork Shoa. Representation in arts and education

Dinsdag 11 en woensdag 12 september vindt te Nijmegen en Westerbork een internationale conferentie plaats over het thema: Shoah. Representation in arts and education. De organisatie ligt bij de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945, Herinneringskamp Westerbork en de KU Nijmegen. Gasten uit binnen- en buitenland en met name uit Israel, zullen spreken over de (on)mogelijkheid om over de Shoah te communiceren via kunstwerken: kan het beeld, het woord, dat wat geschied is, de Shoa, de Holocaust, representeren? De eerste dag vindt plaats in Huize Heyendael te Nijmegen, de tweede in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Onderzoek
Het thema Shoah. Representation in arts and education, maakt deel uit van een onderzoeksproject dat door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 is geïmplementeerd in onderzoek aan de faculteiten der letteren van de KU Nijmegen en Universiteit Utrecht, in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de Nijmeegse Letterenfaculteit is het congresthema inmiddels ook in breder verband geprioriteerd als onderzoeksproject van het cluster Literatuur, Cultuur, Media.
De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 kreeg van het Ministerie van WVW een subsidie van f 500.000,- voor dit onderzoeksproject, waarvan de leiding in handen is van prof. dr. Etty Mulder.

Sprekers
Onder de sprekers zijn gasten van Hebrew University in Jerusalem, Yad Vashem Jerusalem, Beit Berl Holocaust Teaching Center Tel Aviv, voorts specialisten van de Universiteit Leiden en ervaringsdeskundigen. Bijzondere gasten zijn mw. M.H.M.F. Gardeniers-Berendsen, oud-minister van cultuur en lid van de Raad van State, oud-voorzitter van de Anne Frank Stichting, de heer Benjamin Krasma en mw. Anne Dunkelgrün, cultureel attaché en vertegenwoordiger voor Yad Vashem en de Ambassade van Israel.

--- einde bericht ---
Noot voor de pers:

Het programma van het congres is te vinden op , in de hoofdrubriek "Nieuws" van .
Nadere informatie is verkrijgbaar bij prof. dr. Etty Mulder, voorzitter Stichting Kunstenaarsverzet en hoogleraar te Nijmegen, tel. (024) 323 26 36, of (0343) 44 24 36