Gemeente Capelle a/d IJssel

Regels voor gebruik van bouwmaterialen en grond

Bent u betrokken bij het ophogen/ontgraven van grond of het bouwen of verbouwen van woningen, wegen, bruggen? Dan moet u zich aan de regels van het Bouwstoffenbesluit houden. Er is nu een folder over het Bouwstoffenbesluit verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van de gemeente.

Bouwstoffenbesluit
Het Bouwstoffenbesluit regelt onder welke voorwaarden steenachtige bouwmaterialen en grond mogen worden gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik en hergebruik van bakstenen, dakpannen, beton, asfalt, zand, klei, etc. Het Bouwstoffenbesluit is opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het water te beschermen. Maar ook om het hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren. Door hergebruik zijn er immers minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor minder beslag wordt gelegd op onze natuur en de beschikbare ruimte. De nieuwe regels gelden overigens niet voor materialen die in het pand (inpandig) worden gebruikt.

Kwaliteit van het materiaal
De kern van het Bouwstoffenbesluit is, dat de kwaliteit van het bouwmateriaal bepaalt of gebruik ervan is toegestaan. Het is dus niet aan te bevelen om uw tuin op te hogen met grond waarvan u de kwaliteit niet kent. Ook na toepassing van het bouwmateriaal moet u de kwaliteit van het materiaal kunnen aantonen door bijvoorbeeld het overleggen van certificaten. Vraag hiernaar bij uw leverancier.

Certificering
Soms is door de fabrikant van het bouwmateriaal al onderzocht of vrij gebruik is toegestaan. Deze bouwmaterialen zijn reeds gecertificeerd. U hoeft dan geen onderzoek meer te laten doen naar de kwaliteit van het bouwmateriaal. Gecertificeerde bouwmaterialen kunt u dus zonder meer gebruiken. Gecertificeerde bouwmaterialen of producten zijn te herkennen aan het logo van het Bouwstoffenbesluit en aan het KOMO-keurmerk. Bewaar wel altijd het certificaat, de gemeente kan u verzoeken het certificaat te overleggen.

Folder
In de nieuwe folder worden de regels van het bouwstoffenbesluit uitgebreid beschreven. Deze folder is een product van veertien gemeenten in de regio Rijnmond die samenwerken binnen de Regionale Grond- en Reststoffenbank. De folder is verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 010-2848484.