Ingezonden persbericht LAC - Landelijk Actie Committee - LAC - Landelijk Actie Committee

Persbericht 11 september 2001

Studenten protesteren tegen schrijnende kamernood

Donderdag 13 september rond 12:30 zal een groep studenten protesteren tegen de kamernood in studentensteden. Dit zal gebeuren voor aanvang van en gedurende de vergadering van de Kamercommissie van VROM, op het Plein, vóór de ingang van de Tweede Kamer. De studenten hebben zich verenigd onder de naam Landelijk Actiecomité (LAC).

De kamernood in de Nederlandse studentensteden verergert al jarenlang. Zowel de rijksoverheid als de gemeenten hebben het onderwerp jarenlang laten liggen. Waren het voorheen nog slechts nog Amsterdam en Utrecht, de situatie is nu ook zeer ernstig te noemen in Den Haag, Groningen, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Zwolle.

De studenten op het plein protesteren tegen twee misstanden: ten eerste tegen het ernstige tekort aan kamers, ten tweede tegen de hoge huurlasten van studenten.

De oorzaken van het kamertekort zijn divers. Enerzijds is er een structureel tekort aan studentenhuisvesting in veel steden, anderzijds ontbreekt het ook vaak aan zogenaamde "doorstroomwoningen", goedkope huurwoningen waar afgestudeerden naar kunnen doorstromen. Het gebrek eraan zorgt dat zij op hun kamer blijven zitten en er dus geen kamers vrijkomen voor studenten. Het herstructureringsbeleid van de gemeenten, waarbij oude goedkope wijken worden afgebroken en vervangen door nieuwe duurdere huizen, draagt weinig bij aan de oplossing van het probleem.

De oorzaak van de hoge huurlasten ligt deels bij het tekort aan studentenkamers in combinatie met de werking van de markt. Daarnaast schieten de verouderde IBG-normen hopeloos tekort waar het gaat om de uitkering bedoeld voor huurlasten. Ook komen studenten vaak niet in aanmerking voor huursubsidie, onder andere vanwege leeftijdsdicriminerende bepalingen.

De studenten hebben gekozen voor een ludieke vorm van protest. Gewapend met slaapzakken en spandoeken zullen zij zich op het Plein zetelen om "de dakloze student" uit te beelden. Ook zal er een aanbevelingenlijst aan de kamercommissie aangeboden worden.

Voor verdere informatie kunt u naar http://go.to.slaapactie/ surfen.

einde persbericht Noot,