Ingezonden persbericht

Uitgerust met de laatste innovaties in LCD-technologie

NEC-Mitsubishi introduceert de MultiSync LCD1850X - een professionele 18 inch LCD-monitor

Responstijd van 30 microseconden, Ambix, LiquidView, OmniColor, Thin Bezel (smalle omlijsting) en TORO-design.

Hoofddorp, 13 september 2001 - De nieuwe professionele 18,1-inch LCD-monitor MultiSync LCD1850X beschikt over de meest innovatieve technologieën. Behalve de gepatenteerde Ambix-technologie met een analoge (VGA) en een digitale (DVI-I) videoconnector is de monitor ook uitgerust met LiquidView dat het mogelijk maakt de grootte van bijvoorbeeld iconen en tekst binnen Windows-applicaties te schalen. Daarnaast is de monitor uitgevoerd met TORO-design (Turn-Over-Roll-Over) en beschikt deze over OmniColor, dat een sRGB-ondersteuning en 6-assige kleurcontrole biedt. De monitor is gecertificeerd volgens de nieuwe ISO 13406-2-norm en voldoet aan de strenge ergonomische en veiligheidsstandaarden van TCO99.

Door het nieuwe ontwerp van de MultiSync LCD1850X zijn de afmetingen slechts 44,5 cm x 39,8 cm x 21,8 cm (h x b x d) in landscape-formaat. Door de smalle omlijsting (de zijrand heeft een afmeting van 18,5 mm) is dit LCD-scherm bij uitstek geschikt voor toepassingen waar meer schermen naast elkaar of boven elkaar worden geplaatst (bijvoorbeeld in dealingrooms). Daarnaast is het gewicht inclusief stroomvoeding teruggebracht tot 8,5 kg.

De reactietijd van een LCD, oftewel de tijd die nodig is om het beeld van wit tot zwart en weer terug naar wit te laten veranderen, wordt ook wel de responstijd genoemd. Een trage responstijd kan eenvoudig worden herkend aan schaduwen, vooral bij bewegende beelden (video's, DVD's enz). Tot nu toe was dit een nadeel van LCD-schermen ten opzichte van CRT-monitoren. Met een responstijd van 30 microseconden kan de LCD1850X bewegende beelden zonder vertraging weergeven. Dit ondanks de grote kijkhoek van 170 graden horizontaal en verticaal - een voordeel dat vooral waardevol is in het multimediatijdperk.

De LCD1850X, de nieuwe 18,1-inch LCD van NEC-Mitsubishi Electronics Display, is gecertificeerd volgens de nieuwe ISO 13406-2-norm, evenals alle nieuwe TFT-schermen van deze fabrikant. Deze nieuwe standaard werd vastgesteld door TÜV Rheinland in het voorjaar van 2001 en definieert de beeldkwaliteit, kleurreproductie en reflecties van LCD-monitoren vanuit diverse kijkhoeken. De gebruiker krijgt ook informatie over het toegestane aantal foutieve pixels en verversingsfrequenties. Hierdoor wordt een belangrijke stap gezet om een vergelijking te kunnen maken tussen LCD-monitoren onderling.

Een nieuw kenmerk van de LCD1850X is LiquidView. De LiquidView-software biedt mogelijkheden voor schaalbaarheid. Iconen, pull-down-menu's, snelkoppelingen en woorden kunnen hierdoor groter worden weergegeven op de Windows-desktop of in Windows-applicaties, terwijl de hoge resolutie wordt behouden en hierdoor scrollen wordt voorkomen.

Het digitale 18,1-inch SuperFine TFT-paneel van NEC - een 8-bit beeldscherm met 16,77 miljoen kleuren - biedt een grote kijkhoek van 170 graden horizontaal en verticaal met een contrastratio van 10:1. De helderheid van de LCD1850X is met 240 cd/m² bovengemiddeld. Het TORO-design biedt de mogelijkheid om het display 90 graden te draaien in portrait formaat en de mogelijkheid om het display te scheiden van de voet. Zo kunnen verschillende applicatiegebieden en installatiemethoden gebruikt worden. De Pivot-software, voor displaycontrole in portretstand, voor Windows 95/98, Windows NT, Windows 2000, Windows ME en MacOS-besturingssystemen wordt met de monitor meegeleverd. De aanbevolen resolutie is 1280 x 1024 pixels bij een verversingsfrequentie van 60 Hz. Via selectiefuncties als 1:1 weergave (gedetailleerde beeldweergave tot de laatste pixel), weergave van de volledige pagina en upscaling (volledig scherm) kan het beeld geoptimaliseerd worden bij verschillende werkstation resoluties.

De MultiSync LCD1850X biedt sRGB-ondersteuning en 6-assige kleurcontrole door het gebruik van OmniColor. Hierdoor is een natuurgetrouwe weergave van kleuren tussen Windows 2000-pc's en randapparatuur met sRGB mogelijk. Ook kan een automatische kleurkalibratie worden uitgevoerd, wat leidt tot een verbeterde kleurauthenticiteit. Hiermee worden de vaak voorkomende afwijkingen tussen de kleuren die worden weergegeven op de LCD, en de uiteindelijke reproductie op apparaten met sRGB tot een minimum beperkt. Door de 6-assige kleurcontrole kunnen naast de primaire kleuren rood, groen en blauw ook de basiskleuren voor print: geel, magenta en cyaan, worden ingesteld.

Een belangrijk criterium bij de aanschaf van een LCD-monitor is de zekerheid van de investering. Door de ontwikkeling van de Ambix-technologie door NEC wordt aan dit criterium tegemoetgekomen. De toename van het aantal digitale video-uitgangen op grafische kaarten en in pc's maken een digitale video-ingang bij de monitor noodzakelijk. NEC heeft echter ook een analoge interface geïntegreerd. De gebruiker krijgt hiermee de grootst mogelijke bescherming voor zijn investering. De monitor kan worden verbonden via een DVI-I-ingang en een VGA-ingang. De gebruikerstoepassingen zijn zeer divers en variëren bijvoorbeeld van informatieterminals of dealingrooms bij banken en de financiële sector tot en met call centers en CAD/CAM- of DTP-omgevingen.

Andere functies van de LCD1850X zijn de On Screen Manager, Asset Management, Power Management, Plug & Play voor Windows 95/98, Windows ME en Windows 2000, en afstelling van de kleurtemperatuur.

De MultiSync LCD1850X is beschikbaar voor een adviesverkoopprijs van 2.434 euro (fl. 5.363,83) exclusief BTW. NEC-Mitsubishi biedt drie jaar garantie in geheel Europa op alle modellen (inclusief backlight) met gratis on-site service (vervanging of reparatie).