LTO Nederland

Impasse gewasbescherming nog niet doorbroken

LTO zegt vertrouwen in Brinkhorst en Faber op

Donderdag 13 september 2001 - Voor LTO-Nederland en de WLTO is overleg met staatssecretaris Faber niet meer aan de orde. Met landbouwminister Brinkhorst wordt alleen nog gesproken als van een dergelijk overleg een zinvol resultaat valt te verwachten voor de sector. Dit zal van keer tot keer worden bekeken. Het landelijk en het regionaal overleg met de diensten van het ministerie van LNV zal daarom tot een minimum worden beperkt. Dit is de uitkomst van de standpuntbepaling in het hoofdbestuur van LTO naar aanleiding van een uiterste poging de relatie met de twee landbouwbewindslieden te redden.

Volgens WLTO-voorzitter Jan de Groot heeft staatssecretaris Faber de afgelopen tijd al laten zien geen enkel begrip of inzicht te hebben in de problemen die de land- en tuinbouwbedrijven hebben naar aanleiding van haar beleidskeuzes rond de gewasbescherming en het natuurbeleid. Ook de verhouding met minister Brinkhorst is tot een absoluut dieptepunt gedaald. Bij alle afspraken die we hadden, kwamen er alleen maar nog meer maatregelen en extra administratieve lasten uit waar de sector absoluut niet op zat te wachten. De grens van het acceptabele is nu echt wel bereikt. Ook de toezeggingen die Brinkhorst afgelopen maandag wilde doen, waren voor ons niet voldoende. Opgeteld bij zijn opstelling in het laatste half jaar was dat de druppel die de emmer heeft doen overlopen.
LTO-Nederland heeft de gevolgen van deze breuk met het ministerie goed doorgesproken, zegt De Groot. Ik begrijp dat dit een ingrijpende maatregel is, maar er komt geen bilateraal overleg tussen LNV en LTO als dat niet absoluut uitlegbaar is aan de achterban en zinvol is voor de sector. Alleen die dossiers waar we resultaten van verwachten, zullen voor ons bespreekbaar blijven. Het kan dan gaan om een versterking van de concurrentiepositie van land- en tuinbouw in de internationale context en verbeteringen op bedrijfsniveau.

Druk op de ketel
Andere bewindslieden, en dan met name premier Kok, worden wel benaderd door LTO en de regionale en sectorale organisaties. De bedoeling is om zo via de andere ministeries en de minister-president de druk op de ketel op te voeren en ruimte open te houden voor aanpassingen in het beleid van LNV. De Groot: We zullen onze beleidsvisie van maatschappelijk bewust ondernemen, het verbeteren van de sector en het behoud van perspectief voor de land- en tuinbouw naar het kabinet rapporteren. Tegelijk gaan we aan de samenleving uitleggen waar de sector wel mee bezig is en hoe wij onze toekomst zien. De Groot zegt zich gesteund te voelen door de stemming in 'het veld'. De manier van werken van het ministerie wordt ook door de leden ervaren als onredelijk en onwerkbaar. We zien Faber en Brinkhorst in dat licht niet als mensen waar de land- en tuinbouw nog wat aan heeft. LTO-Nederland laat inmiddels toetsen of de aanwijzing van nog meer droge zandgronden juridisch en bestuursrechtelijk wel door de beugel kan. Een juridische procedure wordt daarbij niet uitgesloten. Op andere onderdelen van het mestbeleid (excretienormen, mineralenbeleid voor plantaardige teelten) heeft minister Brinkhorst enkele handreikingen gedaan om aan al lang slepende bezwaren van LTO tegemoet te komen. Ook voor de zandgronden wilde de minister voor komend jaar een gebaar maken, maar het bestuur van LTO wil op deze manier niet verder praten over het mestbeleid. Volgens LTO is de rechtszekerheid van individuele ondernemers in het geding en rammelt de aanpak, zowel bij de aanwijzing van voor uitspoeling gevoelige grond als bij het gebruik van allerlei verschillende kaarten, aan alle kanten. De toetsing van een en ander vloeit hieruit voort.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)