Gemeente Den Helder

Preventie bij evenementen? Voorkomen is beter dan genezen...

betreft: week: week 37

Evenementen zijn leuk en gezellig om naar toe te gaan. Maar, om het leuk en gezellig te houden moeten de voorbereidingen goed zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. In de eerste plaats moet een organisatie zelf de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Die worden door ons als gemeente getoetst, maar ook door andere instanties. Waar nodig kunnen wij extra voorwaarden stellen. Er moet namelijk met alle omstandigheden rekening worden gehouden.

Bij de voorbereiding van een evenement en bij de beoordeling van de aanvraag kijken we uiteraard naar het gemeentelijke beleid. Maar ook hoe een organisatie bijvoorbeeld omgaat met afval, of er dranghekken geregeld zijn enzovoorts. Belangrijk hierbij is ook de rol van de hulpverleningsinstanties, zoals de brandweer, de politie en het bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Deze instanties zijn vertegenwoordigd in de Werkgroep Evenementen, de werkgroep die alle vergunningaanvragen beoordeelt.

Brandweer De brandweer zorgt er natuurlijk voor dat alle branden worden geblust. Maar ook vooraf worden bepaalde zaken bekeken. Bij evenementen kijkt de afdeling preventie van de brandweer altijd naar de locatie van het evenement. Wanneer u een evenement in de open lucht wilt houden, moet u altijd een situatietekening in tweevoud en op schaal indienen, zodat de brandweer deze kan beoordelen. Het is daarbij van belang dat de doorgang voor de (ladder)wagens van de brandweer blijft gegarandeerd. Bij evenementen in gebouwen en tenten komt nog een ander aspect om de hoek kijken: de brandveiligheid. Ook van de inrichting van een gebouw of tent moeten indelingstekeningen worden ingediend. De brandweer beoordeelt het gebouw of de tent dan onder andere op het aantal (nood)uitgangen. Naar aanleiding daarvan wordt het maximum aantal toegestane aanwezigen vastgesteld.

Politie De politie is belast met de openbare orde en veiligheid. Voorafgaand aan het evenement bekijkt zij waar het evenement plaatsvindt. Wanneer het om een wedstrijd op de weg gaat (zoals een wieler- of een atletiekwedstrijd) is de verkeersveiligheid van groot belang. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij de Tour de Lasalle) is politie tijdens het evenement aanwezig. Zij bewaken dan de afgezette wegen of begeleiden het evenement om ongelukken te voorkomen. De stadswachten vervullen daarin vaak een belangrijke rol. Zij assisteren bij veel evenementen en hebben bepaalde bevoegdheden om het verkeer te regelen.

Maar de politie doet natuurlijk nog veel meer. Zo is de veiligheid bij evenementen een heel belangrijke zaak. Bij sommige evenementen is de politie aanwezig om toezicht te houden. Een organisatie kan echter ook verplicht worden om beveiliging in te huren. Dat gebeurt over het algemeen bij grootschalige evenementen, zoals dansfeesten. Daarbij moet per 250 aanwezigen één gecertificeerde beveiligingsbeambte paraat zijn.

Bureau GHOR

GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Dat is de derde hulpverleningsinstantie die aanvragen voor evenementenvergunningen beoordeelt. Het bureau toetst de aanvragen op medische aspecten. Tal van aspecten spelen een rol bij de beoordeling: het aantal bezoekers, de sanitaire voorzieningen, de aard van het evenement, worden er alcoholhoudende dranken verkocht etc. Naar aanleiding van deze informatie geeft het bureau GHOR een advies aan de burgemeester waarin zij aanbevelingen doen. Daarbij kunt u denken aan de aanwezigheid van een ambulancevoertuig of EHBO-personeel. Als richtlijn geldt daarbij dat per 750 aanwezigen ten minste één EHBO-er ter plaatse moet zijn.

De conclusie is dat het belangrijk is dat alle instanties naar de aanvraag kijken. Aangezien dit enige tijd in beslag neemt, moet u een aanvraag tijdig indienen, dat wil zeggen zes tot acht weken bij "gewone" evenementen en drie maanden als het gaat om grootschalige evenementen. Wanneer u een aanvraag te laat kunnen wij beslissen die niet in behandeling te nemen. Dit is echter een uiterst middel.

Wanneer u vragen hebt kunt u contact opnemen met mevrouw A. ter Haar-Heringa (tel. 0223-671 453) of de heer N. van de Bovenkamp (tel. 0223-671 454) van de afdeling Algemene Zaken.

laaste verandering: september 13, 2001