Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 13 september 2001

Ypsilon start muntenactie 'Alles uit de kast voor schizofrenie'

Alles uit de kast voor schizofrenie. Onder dat motto houdt de vereniging Ypsilon de komende tijd een inzamelingsactie van buitenlandse munten. De munten verliezen met de komst van de Euro hun waarde, maar voor mensen in de psychiatrie en hun familie zijn ze goud waard. Er zijn meer organisaties die zich in deze periode bezighouden met inzamelingsacties, maar geen van de acties richt zich specifiek op de Geestelijke Gezondheidszorg. Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose, doet dat wel.

De actie richt zich op iedereen die in meerdere of mindere mate bekend is met schizofrenie en psychose. Zij kunnen hun buitenlandse munten papiergeld mag ook afgeven bij inleveradressen of, als dat niet lukt, thuis laten ophalen. Via een bon op www.ypsilon.org/muntenactie/interesse.htm kunnen zij hun wens kenbaar maken. GGZ-organisaties zijn daarnaast gevraagd om inzamelboxen op de balie te plaatsen waar personeel en bewoners hun geld in kunnen deponeren. De actie wordt aanbevolen en ondersteund door zorgkoepel GGZ Nederland.

Ypsilon wil het ingezamelde geld ten goede laten komen aan vijf concrete doelen: vakantiemogelijkheden voor familie en patiënt, een 'Ypsilon-in-één-oogopslag-folder', belangenbehartiging aan de basis, psychose-informatie voor anderstaligen en modeladviezen op Internet. Zeventig procent van de opbrengst gaat naar deze doelen. De overige dertig procent wordt evenredig verdeeld onder Ypsilon, patiëntenvereniging Anoiksis en de stichting Ypsilon Patiëntenzorg.

De actie eindigt op 3 november, de datum waarop Ypsilon haar landelijke dag zal houden in Bunnik. Uitgebreide informatie over de actie is te vinden op de internetsite www.ypsilon.org/muntenactie die steeds opnieuw zal worden geactualiseerd. Op deze site kan men ook aangeven welke van de doelen de voorkeur heeft.

Muntenactie 'Alles uit de kast voor schizofrenie'
p/a Ypsilon
Kerkhoflaan 306
3034 TJ Rotterdam
(010) 4045166
muntenactie@ypsilon.org
www.ypsilon.org/muntenactie


* * * * * *

De ontwikkelingen op het gebied van schizofrenie en psychose gaan snel. Gelukkig wel. Maar hoe blijft u zelf up-to-date? Neem nu een abonnement op 'Schizbul', de gratis nieuwsvoorziening per e-mail! Stuur direct een mailtje aaa@nieuwsbank.nl met (alleen) de tekst: start abonnement schizbul Meer info? Kijk op www.ypsilon.org/bulletin.htm