Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM. 2001/3340
datum
13-09-2001

onderwerp
Kamervragen
TRC 2001/8780 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doe ik u de antwoorden toekomen van de leden Atsma en Meijer (beiden CDA) inzake opslag diermeel en de volksgezondheid.

datum
13-09-2001

kenmerk
VVM. 2001/3340

bijlage

1
Ja.

2
Het Openbaar Ministerie heeft mij in een schrijven van 31 augustus jl. zijn bevindingen laten weten. De conclusie die ik hieraan verbind is dat er inderdaad opslagen zijn die niet aan de Wet Milieubeheer voldoen. Voor het wegwerken van deze opslaglocaties wordt op dit moment gewerkt aan de afronding van een plan van aanpak. Inmiddels is al een begin gemaakt met het wegwerken van dit soort locaties. In de brief van het Openbaar Ministerie wordt de opvatting van de rijksoverheid bevestigd dat er geen directe BSE-risico's voor de volksgezondheid zijn van de opslag van diermeel. Een afschrift van deze brief is als bijlage bijgevoegd.

3
Er zijn geen aanwijzingen dat er voor mensen of voor dieren direct gevaar uitgaat van dit opgeslagen diermeel. Dit diermeel heeft een destructieproces ondergaan, waarbij gedurende 20 minuten bij 133 ºC onder een druk van 3 bar het rauwe materiaal gesteriliseerd wordt. Dit proces is erop gericht om schadelijke ziektekiemen en BSE-prionen onschadelijk te maken. In een advies aan de minister van VWS heeft het RIVM gesteld dat onder de Nederlandse omstandigheden er geen gevaren zijn voor de volks-gezondheid bij de opslag en verwerking van diermeel. Andere onderzoeksinstituten komen tot hetzelfde oordeel.

4
Het OM stelt dat er sprake is van 24 opslagfaciliteiten die niet aan de eisen voldoen. Het gaat om in totaal 90.000 ton. Reeds in juli is aan de provincies meegedeeld dat bestaande opslagen die niet aan de voorwaarden voldoen zo snel mogelijk en met voorrang zullen worden weggewerkt. Op dit moment wordt alle verbrandingscapaciteit, inmiddels even groot als de productie van diermeel, ingezet voor het wegwerken van deze 'oude' voor-raden. Dit impliceert dat voor de actuele productie nieuwe opslaglocaties, die wèl aan de voorwaarden voldoen, gevonden moeten worden. Mijn beleid is erop gericht om samen met de provincies nog enkele grote opslaglocaties te vinden, welke voldoende zijn om het tijdens deze sanering geproduceerde diermeel conform de vereiste opslagcondities op te slaan.
Met de sanering is reeds begonnen. Verder is mijn beleid erop gericht de verbrandings-capaciteit voor diermeel in Nederland zo snel mogelijk nog verder uit te breiden. Hierover worden op dit moment gesprekken met de Nederlandse elektriciteitsmaatschappijen en cementovens gevoerd.

5
Gelet op het feit dat er inmiddels sprake is van een evenwichtssituatie tussen productie en verbranding van diermeel loopt het destructieproces op dit moment geen direct gevaar meer. Van belang is echter wel dat tijdig nieuwe opslaglocaties worden gevonden om de 'verse productie' tijdelijk op te slaan om het leeghalen van bestaande opslaglocaties doorgang te kunnen laten vinden.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Atsma en Th. A.M. Meijer (beiden CDA) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over opslag diermeel en de volksgezondheid.(Ingezonden 30 augustus 2001)

1
Kent u het artikel 1 'gevaarlijke illegale opslag diermeel' dat verwijst naar een onderzoek van de Inspectie Milieuhygiëne dat in opdracht van het Openbaar Ministerie is uitgevoerd?

2
Kan de Kamer beschikken over de inhoud van het onderzoek? Welke conclusies vervindt u aan de uitkomsten van het onderzoek?

3
Is het waar dat door een onjuiste opslag van dierresten mensen en dieren gevaar lopen? Hoe verhoudt zich dat tot de eerder gedane uitspraken van u inzake de gevaren voor de Volksgezondheid?

4
Hoe groot is de omvang van het probleem van illegale opslag landelijk gezien? Welke oplossingen denkt u op korte termijn te kunnen vinden?

5
Dreigen de problemen met de opslag van diermeel nu de destructie ook ernstig te bemoeilijken?

1 Trouw, 24 augustus jl.