Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
14 september 2001

ÉÉN RAAD VOOR ONDERZOEK ONGEVALLEN EN RAMPEN

Er komt één raad voor onafhankelijk onderzoek van ongevallen en rampen. Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris G.M. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een notitie over dit onderwerp aan de Tweede Kamer. De bestaande Raad voor de Transportveiligheid wordt opgeheven en het wetsvoorstel om een Ongevallenraad Defensie op te richten wordt ingetrokken. Het kabinet volgt hiermee een wens van de Tweede Kamer.

De nieuwe raad mag na een ongeval op eigen initiatief een onderzoek starten. Ook doet de raad onderzoek als dit op grond van internationale verplichtingen nodig is. Tenslotte kunnen overheden (rijk, provincies, gemeenten) de raad vragen onderzoek te doen naar een ongeval of ramp. De raad bepaalt vervolgens zelf of ze een onderzoek zal starten. Als de raad een onderzoek doet of heeft gedaan, zullen rijksinspecties geen opdracht krijgen onderzoek naar hetzelfde voorval te doen (behalve in het kader van toezichthoudende taken van de betrokken inspectie). Hierdoor wordt een samenloop van verschillende onderzoeken voorkomen.

De raad zal uit maximaal vijf gewone leden bestaan, aangevuld met buitengewone leden die beschikken over specialistische kennis.

Een wetsvoorstel tot oprichting van de raad is in voorbereiding. Dit wetsvoorstel zal begin volgend jaar bij de Tweede Kamer worden ingediend, zodat de raad medio 2002 kan worden geïnstalleerd.

RVD, 14.09.2001