Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 9 augustus 2001

Heilige Huisjes, bewoners als opdrachtgever
bewoners als opdrachtgever

Manifestatie

15/16 september 2001

Als het aan de regering ligt zal over vier jaar een derde van de nieuwe woningen door de bewoners zelf zijn gebouwd. Dus iedereen die overweegt om met een architect te bouwen moet zich vanaf nu gaan oriënteren. Dit kan tijdens een gratis toegankelijke woonmarkt in de Grote Zaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) op 15 en 16 september 2001.

particulieren

Met het voornemen van de overheid om een derde van de nieuwbouw in handen van particulieren te geven, bevindt de Nederlandse huisvestingssituatie zich op een belangrijk, historisch scharnierpunt, wellicht het belangrijkste ná de introductie van de Woningwet honderd jaar geleden. Als particulieren in groten getale hun eigen woonhuis bouwen, of als opdrachtgever optreden, betekent dit een belangrijke verandering ten opzichte van de huidige projectmatige seriebouw voor een anonieme markt. Het is een revolutionaire breuk met de wijze waarop in ons land de afgelopen eeuw wonen is ingericht en georganiseerd. Met een woonmarkt, publicatie en buitententoonstelling besteedt het NAi onder de titel Heilige Huisjes, bewoners als opdrachtgever hieraan aandacht. De woonmarkt en tentoonstelling worden op zaterdag 15 september om 12.00 uur in het NAi door Johan Remkes, staatssecretaris van VROM, geopend. In hetzelfde weekend organiseert een aantal lokale architectuurcentra eveneens architectenmarkten. Aansluitend op Heilige Huisjes brengt het NAi vanaf 14 oktober de tentoonstelling Uit Eigen Huis, over de rijke en beeldende geschiedenis van het particulier opdrachtgeverschap in Nederland.

voorbereiden

Iedereen die van plan is zijn eigen huis te bouwen kan zich daarop nu voorbereiden. Daarbij doet de vraag zich voor: koop ik een kant-en-klaar huis uit de catalogus, laat ik een architect het ontwerp maken, of doe ik alles zelf? Doe ik het alleen of samen? Iedereen die overweegt om een eigen huis te (laten) bouwen is van harte welkom op de woonmarkt met tachtig standhouders in de Grote Zaal van het NAi: vijftig architectenbureaus, negen bewoners/opdrachtgevers die over hun ervaringen vertellen (waaronder een aantal zelfbouwers) en diverse instanties zoals Vereniging Eigen Huis. Ook staan op de markt een aantal gemeenten met hun toekomstplannen voor particulieren. Om in eigen beheer een huis te kunnen bouwen moeten particulieren grond kunnen kopen. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Almere en Schiedam zijn aanwezig met hun toekomstplannen voor het particuliere bouwen.

bouw uw eigen wijk

De bezoekers van de woonmarkt en NAi-website zijn tevens uitgenodigd om alvast te experimenteren met de bouw van een eigen virtuele woonwijk. De wijk wordt ontworpen aan de hand van de woonwensen van de bezoekers. Op de markt vertaalt het samenwerkingsverband KaisersRot (Kees Christiaanse Architects & Planners en de ETH in Zürich) met speciale software de wensen over de ideale kavel in een stedenbouwkundig plan. Zo kunnen de toekomstige bewoners getuige zijn van het ontstaan van hun nieuwe woonwijk: het huis, de kavel, de straat en zelfs de nieuwe buren.

publicatie en buitententoonstelling NAi

Eenderde van de woningen in particulier opdrachtgeverschap betekent een enorme hoeveelheid huizen, zo'n 23.000 per jaar. Maar niemand weet nog precies hoe dit overheidsstreven gaat worden ingevuld. In een publicatie en buitententoonstelling heeft het NAi 28 woonhuizen gedocumenteerd die laten zien hoe het kán. De huizen zijn onderverdeeld in vier series met elk zeven voorbeelden: de vrijstaande woning, de stadswoning, zelfbouwers (zonder architect) en samenbouwers. De woningen zijn zeer divers en gebouwd in dezelfde periode als de Vinex-nieuwbouwwijken. Hiermee wordt een voorzichtige start in beeld gebracht van wat binnen een paar jaar een enorme beweging zou moeten zijn. De bouwkosten (inclusief BTW) van de gedocumenteerde woningen zijn tussen de tweeënhalf en zes ton. De woningen zijn op identieke wijze gedocumenteerd, los van een smaak- of waardeoordeel. Alle woonhuizen zijn met hun bewoners door Rogier Alleblas gefotografeerd. Het boek bevat een essay van Henk Hofland waarin hij de Nederlandse wooncultuur als 'het laatste taboe' aan de orde stelt. Het boek Heilige Huisjes, bewoners als opdrachtgevers, samenstelling Jaqueline Tellinga, wordt uitgegeven door NAi-uitgevers en kost NLG 32,50. De tentoonstelling op het buitenterrein van het NAi is tot en met 6 januari 2001 te zien.

evenementen elders in het land

Gelijktijdig met de woonmarkt in het NAi organiseren lokale architectuurcentra in Almere, Breda, Hoorn, Houten, Leiden, Middelburg en Nagele eveneens architectenmarkten. De architectuurcentra in Hilversum en Nijmegen laten de door het NAi samengestelde tentoonstelling 'Heilige Huisjes, bewoners als opdrachtgever' zien. Voor nadere informatie over hun programma's kunt u rechtstreeks contact op te nemen met de centra, of kijk vanaf 22 augustus op: www.nai.nl/heiligehuisjes.



De woonmarkt is een initiatief van NAi-medewerkster Jacqueline Tellinga. Ook stelde zij de publicatie en tentoonstelling samen.

De woonmarkt op zaterdag 15 en zondag 16 september 2001 in het NAi begint om 12.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Een gratis informatiekrant over het weekend kan vanaf 22 augustus worden opgevraagd op: 010-4401230/4401224 of op de internetsite.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van VROM en het Bouwfonds Cultuurfonds.



meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: vrijdag, 10 augustus 2001