Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse vrijwilligers in de schijnwerpers

Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilligers. Het doel is om aandacht te schenken aan de vele vrijwilligers die, meestal stilletjes, vele instellingen, verenigingen en individuen ondersteunen. Op zaterdag 15 september 2001 wordt internationaal, nationaal en lokaal aandacht geschonken aan alle vrijwilligers. In Nederland is een aantal activiteiten op nationaal niveau gepland zoals: een internationale vrijwilligersconferentie, themadagen, vanaf september een wervingsactie voor vooral jonge vrijwilligers en in december een grote slotmanifestatie.

Ook in Capelle aan den IJssel zijn veel vrijwilligers actief in allerlei sectoren van de samenleving.
Bijvoorbeeld bij sportverenigingen, zorginstellingen, mensenrechtenorganisaties op het gebied van natuur, enzovoorts, maar ook in het dagelijkse leven door een helpende hand te bieden aan personen in de directe omgeving die dat nodig hebben. Zij helpen bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen voor iemand die dat zelf niet meer kan, het voorlezen aan mensen die onvoldoende gezichtsvermogen hebben, enzovoorts.

Voor bovengenoemde dag is een comité van aanbeveling opgericht, bestaande uit:

- mevrouw J.J. van Doorne, burgemeester;

- de heer G.J.M. van den Akker, wethouder voor Welzijn en Educatie;

- de heer H.S. Cohen, voorzitter van de jury die jaarlijks de vrijwilligersprijs toekent;

- de heer E. Dijkshoorn, directeur van de plaatselijke Rabobank.
Dit comité ondersteunt het organisatiecomité, bestaande uit de dames Cary Baart en Dini Meijer, dat invulling wil geven aan deze dag.

Het symposium
De dag bestaat uit twee totaal verschillende onderdelen. Het ochtendprogramma bestaat uit een symposium in het gemeentehuis waarbij deskundigheidsbevordering van onze Capelse vrijwilligers in het middelpunt staat. In een aantal lezingen en workshops wordt u op weg geholpen om bijvoorbeeld uw organisatie handvatten te geven over de organisatie.
Vragen komen aan de orde als:

- hoe ga je om met vrijwilligers?

- op welke wijze maak je de organisatie aantrekkelijk voor vrijwilligers om mee te komen doen?

- hoe werf je vrijwilligers? Maar even belangrijk is de vraag:
- hoe bind ik mensen om voor langere tijd aan de organisatie verbonden te blijven?

Waar ook zeer veel aandacht naar uit zal gaan, is de wijze waarop het vrijwilligerswerk aantrekkelijk gemaakt kan worden voor jongeren. Het beeld in de samenleving is nu eenmaal dat vrijwilligerswerk iets is voor de oudere generatie en niet voor de jeugd, een beeld dat doorbroken moet worden.

Ook komt uiteraard aan de orde op welke wijze de gemeente het vrijwilligerswerk kan en moet ondersteunen door geld, het aanbieden van professionele dienstverlening zoals hulp bij het opstellen van een begroting, balans en jaarrekening, het collectief verzekeren van vrijwilligers voor wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen.

Inschrijving
U bent van harte welkom het symposium bij te wonen. Er is plaats voor maximaal 120 personen. Als u belangstelling heeft voor het ochtendprogramma verzoeken wij u dit zo snel mogelijk aan de gemeente te laten weten.

De inschrijving kan zonder postzegel worden gestuurd aan: Gemeente Capelle aan den IJssel
onder vermelding van opgave vrijwilligersdag
Antwoordnummer 2
2900 VB Capelle aan den IJssel

Het ochtendprogramma begint om 10.00 uur en wordt rond 13.00 uur afgesloten. Daarna wordt u een lunch aangeboden, waarna om 14.00 uur het middagprogramma gaat beginnen. Uiteraard zijn er geen kosten aan het ochtendprogramma verbonden.

In de verwachting dat het op 15 september mooi (na)zomer weer zal zijn, speelt het middagprogramma zich af op het Stadsplein. Op een podium wordt een programma aangeboden als dank aan alle Capelse vrijwilligers. Over de inhoud van dit programma leest u binnenkort op deze pagina meer.