NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Landelijke campagne vrijwilligerswerk voor jongeren


072001

Jongeren in heel Nederland doen op 15 september vrijwilligerswerk

Promotiecampagne 'Vrij om te ontdekken wat je Wil' van start

De promotiecampagne met de woorden Vrij en Wil voor de Zapdag is van start gegaan. Op www.zapdag.nl worden jongeren opgeroepen 15 september de mouwen op te stropen. In zestig plaatsen in Nederland gaan jongeren vrijwillig korte klussen doen en zo ervaren dat vrijwilligerswerk leuk en zinvol is. De Zapdag is één de activiteiten in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 en wordt ondersteund door de Rabobank.

De Zapdag ziet er overal anders uit. Sommige plaatsen grijpen deze kans aan om een Zapweek te organiseren en diverse scholen hebben klassen aangemeld om actief mee te doen. Via www.zapdag.nl kunnen jongeren zich direct voor één van de zestig lokale Zapdagen aanmelden. Hier vinden ze ook een overzicht van klussen uit het land: bij lokale omroep een radio- of televisieprogramma maken, meerijden op de dierenambulance, als 'Greenteam'het strand schoonmaken, een website ontwikkelen voor een Wereldwinkel, achter de bar bij de sportclub drankjes verzorgen, assisteren in het filmhuis of een feest organiseren, het zijn allemaal voorbeelden van korte klussen voor jongeren. Honderden vrijwilligersorganisaties, verspreid over alle sectoren, zetten op 15 september hun deuren voor jongeren open.

Met eigentijdse posters, T-shirts en boemerangkaarten met de woorden Vrij en Wil worden jongeren geïnteresseerd voor de Zapdag en de site. Divers lokale media geven via een actie Zap T-shirts weg. Radio 3 laat de week voorafgaande aan 15 september in het programma JaCobus op eigen wijze zien wat de Zapdag voor jongeren betekent.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV 2001) De Zapdag is één van de activiteiten die plaatsvinden in het door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001, dat wereldwijd zorgt voor aandacht voor vrijwilligerswerk. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, en promotie van vrijwilligerswerk, zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven. De uitvoering van de landelijke activiteiten vallen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité IJV 2001, onder voorzitterschap van mw. P.C. Lodders-Elfferich, 1e kamerlid voor het CDA. Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) organiseert de Zapdag in opdracht van dit Nationaal Comité.

///////////////////Einde persbericht///////////////////////