Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 15 september 2001

Waarom het moratorium tegen GGO's behouden moet blijven


Voormalig federaal landbouwminister Gabriëls wil het moratorium op GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) opheffen. De GGO-problematiek zal besproken worden op de informele landbouwraad van volgende week in Alden Biesen.
De bedoeling van Gabriëls is om tegemoet te komen aan de toenemende vragen van Amerikaanse producenten die hun genetisch gemodificeerde voedingswaren willen verkopen op de Europese markt.
De Groenen zeggen niet dogmatisch nee tegen toepassing van biotechnologie. Het nut van deze technologie bij de aanmaak van geneesmiddelen bv. staat buiten kijf. Maar voor wat de toepassing in de landbouw betreft, is het moratorium nog steeds nodig.

De biotechnologiemarkt is in handen van enkele grote bedrijven. Deze monopoliepositie leidt nu reeds tot misbruiken. Daarbij is de huidige regelgeving i.v.m. patenten erg nadelig voor de boeren in het Zuiden. Gewassen die zij duizenden jaren lang veredeld hebben, worden van de ene dag op de andere eigendom van grote multinationals die meestal in het rijke Noorden gevestigd zijn en grof geld vragen aan de boeren voor het gebruik van 'hun' gewassen. Bovendien versterkt de invoering van biotechnologie in de landbouw de evolutie naar grootschalige industriële landbouw, homogene culturen met alle risico's vandien. De Groenen streven naar een duurzame landbouw die terug in de handen van de boer komt.

Over de potentiële risico's van genetisch gemodificeerd voedsel is nog weinig bekend. In afwachting van meer onderzoek en resultaten wensen de groenen het voorzorgsprincipe te hanteren. Zolang niet vaststaat dat volksgezondheid niet geschaad wordt door het gebruik van GGO's moet men afzien van grootschalige toepassing en commercialisering. Voor Agalev en Ecolo is het in elk geval onaanvaardbaar dat resistentiegenen tegen antibiotica worden ingeplant .

En dan is er nog de eeuwige dooddoener dat het gebruik van GGO's het hongerprobleem in de wereld zou oplossen. Meneer Gabriëls weet vast zelf wel beter dan dit.
Honger is geen kwestie van een te kleine voedselproductie op wereldschaal, maar van een onrechtvaardige verdeling ervan. Op dit moment wordt er op wereldniveau echt wel voldoende voedsel geproduceerd.

Tenslotte vragen we meneer Gabriëls het Vlaams Regeerakkoord te respecteren dat stelt dat inzake GGO's er moet beslist worden ".. op basis van het Algemeen Belang en niet in het belang van lobby's en pressiegroepen." Was het dus zoveel gevraagd om de NGO's uit te nodigen in Alden Biezen op de informele top?
Agalev vindt verder dat enkel op basis van ook discussie met de land- en tuinbouwers, Minaraad, Serv,... het politieke debat én de besluitvorming kunnen worden verder gezet. Uit onderzoek blijkt immers dat er net op het gebied van biotechnologie een enorm wantrouwen van de burger bestaat ten aanzien van de industrie én de overheid. Overigens is zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer hierover debat geagendeerd.

Besluit: zolang de nieuwe Europese richtlijn i.v.m. de doelbewuste vrijzetting van GGO's in het milieu (2001/18) niet is omgezet in de Belgische wetgeving, de traceerbaarheid en etikettering niet op punt staan , er geen voldoende onafhankelijke risico-analyses zijn uitgevoerd en het maatschappelijk debat inzake biotechnologie niet ten volle is gevoerd, moet voor de Groenen het moratorium op het gebruik van biotechnologie in de landbouw behouden blijven.
Dat Meneer Gabriëls het nodig vindt deze voorwaarden te omschrijven als intellectueel terrorisme laten we overigens geheel voor zijn eigen rekening. Zou meneer Gabriëls geen televisie gekeken hebben de laatste dagen of weet hij echt niet wat het woord terrorisme eigenlijk inhoudt?

Leen Laenens, Volksvertegenwoordiger Agalev
Isabel Vertriest, Vlaams volksvertegenwoordiger
Marie Rose Cavalier, lid Waalse gewestraad
Martine D'ardenne, Volksvertegenwoordiger Ecolo

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/