REFRESH(1000 sec):
file://localhost/dev/a/users/terminator/tmp-Arnold/41.htm

logo

07-09-2001

Gemeente wil faciliterende en verbindende rol bij vrijwilligersbeleid

Problemen en wensen van organisaties met ´quick scan´ in kaart gebracht

Er is een grote waardering voor vrijwilligerswerk. De gemeente heeft een verbindende en faciliterende rol binnen het vrijwillerswerk. Dit zijn de vertrekpunten die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft gekozen om het vrijwilligersbeleid verder uit te werken. Dit zijn enkele van de resultaten uit de voortgangsrapportage die het college afgelopen maandag heeft vastgesteld. Een quick scan die is uitgevoerd als onderdeel van de voorbereiding op het te formuleren beleid wijst uit dat het vinden van vrijwilligers een van de moeilijkheden is die ervaren wordt door vijwilligersorganisaties, dat vrijwilligerswerk niet het gewenste imago heeft en dat slechts bij een derde van de organisaties ook allochtone vrijwilligers werkzaam zijn.
Tevens verdient de rol van de gemeente richting vrijwilligers nadrukkelijk aandacht in het op te stellen beleid.

De grote waardering voor het vrijwilligerwerk is een zeer voor de hand liggend vertrekpunt, maar goed om voorop te stellen bij de ontwikkeling van beleid op dit terrein. De verbindende en faciliterende rol gaat de gemeente invullen door Contour te subsidiëren zodat deze daadwerkelijk ondersteuning kan bieden. Daarnaast heeft het College besloten een aanvraag in te dienen bij het Ministerie van VWS in het kader van de Tijdelijke Stimuleringsmaatregel voor vrijwilligerswerk. De gemeente kan hiermee maximaal f 150.000,-- per jaar krijgen om de komende jaren vernieuwend beleid uit te voeren. Voorwaarde is dat de gemeente een zelfde bedrag bijlegt.

Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationaal jaar van de vrijwilliger. Hiermee krijgt het vrijwilligerswerk de aandacht die het verdient. Vrijwilligerswerk is binnen onze huidige samenleving een onmisbaar fenomeen en wordt vaak als een vanzelfsprekendheid beschouwd. De gemeente Tilburg wil graag een actieve rol spelen bij een goede voortgang van het vrijwilligerswerk en dit waar mogelijk stimuleren. Hiertoe wordt op dit moment een gemeentelijk vrijwilligersbeleid voorbereid.

De Stichting VrijwilligersManagement (SVM) en de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) ondersteunen de gemeente Tilburg bij de totstandkoming van het beleid. Gezamenlijk is hiertoe een traject uitgezet, dat onder meer bestaat uit voornoemde quick scan over de huidige stand van zaken van het vrijwilligerswerk in Tilburg, bijeenkomsten met koepelorganisaties in het vrijwilligerswerk, en informatiebijeenkomsten met vrijwilligers.

Daarnaast zullen de bevindingen uit allerlei activiteiten die in het kader van het internationaal jaar worden betrokken bij de totstandkoming van het beleid.

Tijdens de informatiebijeenkomsten met vrijwilligers op 19, 24 en 26 september zullen de volgende speerpunten worden besproken: de rol van de gemeente, initiëren van vernieuwing/ projectenbudget, imagoverbetering van vrijwilligerswerk, vergoeding en de rol van koepelorganisaties zoals Contour.
Mede naar aanleiding van de bevindingen uit deze bijeenkomsten wordt het beleid verder geformuleerd.

Andere activiteiten in het kader van het Internationaal jaar zijn in ieder geval nog op 15 september de vrijwilligersmarkt op de Heuvel in Tilburg en op 7 december een slotmanifestatie voor alle Tilburgse vrijwilligers in het Willem II stadion.