Ingezonden persbericht

Plastics in het huishouden / Pieke Hooghoff


U wordt hiermee geïnformeerd over de opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie op zaterdag 15 september 2001 om 16.00 uur.

Als je in een doorsnee woonkamer om je heen kijkt, zie je aan plastic materialen het volgende: de telefoon, de televisiebehuizing, de audioapparatuur, de computer en de printer, floppydisks, ballpoints, een pennenbakje, een plantengieter, een placemat, een asbak, een tijdschriftenbak, een presenteerblaadje, een klokje, een tafeltje, cd's, delen van lampen en schakelaars. Dagelijks hebben we talloze artikelen van plastic in onze handen, vaak zonder erbij na te denken. Belangrijk is dat de plastic voorwerpen aangenaam en gemakkelijk in het gebruik, niet te duur, kleurrijk en niet in de laatste plaats mooi om naar te kijken zijn.

Voor het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn reden om met de expositie "Plastics in het huishouden" (15 sept. t/m 9 december 2001) stil te staan bij de vele soorten kunststoffen, van celluloid en bakeliet, via nylon en PVC tot PET en ABS, die we in onze huizen tegenkwamen en tegenkomen. Honderden dagelijkse gebruiksvoorwerpen (Tupperware schaaltjes, bakelieten radio's, celluloid poppen, Melamine serviezen, etc.), maar ook designklassiekers zoals de plastic Itera fiets, stoelen van Ferrieri, keukenmachines van Alessi en stofzuigers van Dyson worden op twee zalen in het museum getoond.

Met Plastics in het huishouden is de geschiedenis van de Nederlandse kunststofsector van fabrieksproduct tot en met museumobject in al zijn aspecten voor een groot publiek beschikbaar gekomen. Gebleken is dat kunststoffen zowel met enthousiasme als met afgrijzen tegemoet zijn getreden en inmiddels een eigen plaats in de samenleving hebben gekregen. Deze uitgave biedt een uitgebreid overzicht van de toepassingen van een groot aantal soorten plastic in het dagelijks leven. Vooral na de Tweede Wereldoorlog overstroomde de markt met huishoudelijke artikelen van plastic in allerlei soorten, maten, kleuren en kwaliteiten. Veel afbeeldingen van bakeliet (veel gestroomlijnde voorwerpen) en andere plastics (zoals serviezen van melamine) die op beurzen, rommelmarkten en via Internet worden verzameld en verhandeld, zijn beschreven. Bij vormgevers is al jaren een groeiende interesse in plastics en dat is onder meer te zien aan de ontwerpen van verschillende moderne designers als Philippe Starck, Alessi en bij de Nederlanders Annink en Jongerius.

Pieke Hooghoff werkte bij Monumentenzorg en het Projectbureau Industrieel Erfgoed en publiceert onder meer over de geschiedenis van de Nederlandse kunststofbranche. Verschenen titels: Plastics in het huishouden in: Erfgoed van industrie en techniek en Melamine, serviesgoed op niveau in Kunststof en Rubber. Voorts 70 jaar plastics bij Van Niftrik in Putte en artikelen over de Nederlandse knopenfabricage in de jaren dertig en naoorlogse plastics.

hickory@chello.nl

De expositie "Plastics in het huishouden" is van 15 sept tot/met 9 dec 2001 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. 0229.214001 of www.museumhoorn.nl

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt:
Plastics in het huishouden : de kleurige draaglijkheid van het bestaan Auteur: Pieke Hooghoff ISBN 90 288 3548 2
Uitgeverij: Europese Bibliotheek, Zaltbommel 106 p. Afb. (ca. 50 in kleur) f 39,90