Feyenoord


15-09-2001 | 22:11
FEYENOORD DOET ZN PLICHT
In een week waarin voetbal meer dan ooit slechts een bijzaak was, is Feyenoord er toch in geslaagd zich negentig minuten te concentreren op het verplichte nummer tegen De Graafschap. De Rotterdammers wonnen met 2-0 in de kletsnatte Kuip, waar slechts het vroege uitvallen van de geblesseerde Shinji Ono een tegenvaller was voor trainer Bert van Marwijk.

Feyenoord begon met rouwbanden aan een wedstrijd die, vanwege de aanslagen in New York, in een sobere ambiance werd gespeeld en als het aan trainer Bert van Marwijk lag zelfs helemaal van het programma was geschrapt. Wat mij betreft had deze wedstrijd niet gespeeld hoeven worden, liet de coach in aanloop naar het treffen weten. Gevoelsmatig zeg ik, dat er op dit moment nog wel belangrijkere dingen zijn dan een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap. Aan de andere kant weet ik ook dat het leven doorgaat, hoe hard dat ook klinkt.

De coach had in aanloop naar het treffen in zn maag gezeten met de manier waarop hij op de gebeurtenissen in Amerika moest anticiperen. Dat soort dingen leer je niet op de trainerscursus, zei de coach. Hier moet je je gevoel laten spreken. Elke speler reageert weer anders op dit soort aangrijpende voorvallen, aldus Van Marwijk, die zn spelers op de man af had gevraagd wie er wel en wie er niet aan de partij wilde beginnen. Hij kreeg van iedereen te horen dat er wat de Feyenoorders betrof kon worden gevoetbald.

Dat laatste gold in eerste instantie ook voor Kees van Wonderen, tot hij op de donderdagmiddag-training een peesblessure aan zn linkerknie opliep. Van Wonderen moest de wedstrijd tegen De Graafschap dus aan zich voorbij laten gaan en kon ook zn vliegtickets naar Moskou en Praag vooralsnog inleveren. Een streep door de rekening voor Van Wonderen, die daarmee wel ongewild plaats maakte voor de rentree van Ulrich van Gobbel. Hij begon, samen met Ferry de Haan, als centrale verdediger aan het duel.

Onder het toeziend oog van de vele oud-Feyenoorders die voor de traditionele reünie naar De Kuip waren getrokken, mocht ook Shinji Ono vanaf het eerste fluitsignaal starten in De Kuip. Van Marwijk verwees zowel Smolarek als Leonardo naar de bank. Lang kon het Legioen niet genieten van de Japanner. Bij een van de eerste aanvallen op links, ingeleid door Tomasz Rzasa, raakte Ono al geblesseerd. Hij probeerde het nog wel even en vond ook nog wel gelegenheid om Tomasson met een steekpass te bedienen, maar toen was de koek op voor Ono. Hij werd na veertien minuten vervangen door een van ongeduld trappelende Leonardo.

Op het moment dat Ono, tot afgrijzen van de Japanse pers die ook de tickets naar Moskou al had besteld, van het veld ging, hadden Feyenoord noch De Graafschap een behoorlijke kans gehad. Niet zo verwonderlijk, gezien de defensieve instelling waarmee de ploeg uit Doetinchem aan de klus was begonnen. De Graafschap, zonder de geschorste ex-Feyenoorder René Bot maar met voormalig publiekslieveling Peter van Vossen in de gelederen, wenste het spel niet te maken en loerde slechts op de counter. Omdat Feyenoord lange tijd moeite had om de daardoor ontstane blauwe muur te slechten, werd het Legioen in het eerste half uur niet bepaald verwend.

Eigenlijk kregen de Rotterdammers in die eerste vijfenveertig minuten maar vier behoorlijke kansen. Eerst was Van Hooijdonk te laat bij een voorzet van Emerton, later ging een lange bal van Leonardo langs zowel Tomasson als Van Hooijdonk.
Het Legioen, inmiddels nat geregend en verveeld, maakte dan ook al voorzichtig aanstalten tot morren, toen Tomasson deed wat hij de afgelopen weken al zes keer eerder deed: scoren. Een heerlijke pass van Paauwe vanuit de middencirkel bereikte de Deen in het strafschopgebied, waarna deze vervolgens ogenschijnlijk moeiteloos, en geholpen door de gladde grasmat, langs doelman Postma gleed: 1-0.

Die goal was eigenlijk al meer dan waar Feyenoord in die periode op gehoopt had, maar het zat de Rotterdammers in dat eerste bedrijf nòg een keer mee. Terwijl een deel van het publiek al beschutting had gezocht in afwachting van de rust, kreeg Feyenoord in de blessuretijd van de eerste helft nog een vrije trap. Het gaf Van Hooijdonk voor de eerste keer deze wedstrijd kans te scoren en de lange spits liet deze gelegenheid niet liggen. Een hard schot over de grond kreeg een verraderlijke stuit mee, waardoor doelman Stefan Postma vanaf een meter of zeventien geklopt was: 2-0.

De goal van Van Hooijdonk gaf Feyenoord niet alleen een mentale opkikker, het zorgde er in de tweede helft ook voor dat de ploeg van Van Marwijk vanuit een prettiger perspectief aan de rest van de wedstrijd kon beginnen. Omdat De Graafschap door de 0-2 nu wel gedwongen werd uit de schulp te kruipen, ontstond er automatisch meer ruimte voor Feyenoord.

Kort na de hervatting kreeg Feyenoord dan ook al een kans van gigantisch formaat, toen Kalou er een versnelling uit gooide die zn twee tegenstanders degradeerde tot houten klazen. De Afrikaan leek hiervoor beloond te worden, maar zag zn gevoelige stiftbal voorlang gaan. Gelukkig was daar Tomasson ter plekke om de bal in te tikken. Althans zo leek het, maar Tomasson verraste vriend en vijand door uitgerekend deze opgelegde kans over het doel te lepelen.

Gescoord werd er daarna niet meer door Feyenoord, maar het sierde de ploeg in elk geval dat het, ondanks de wetenschap dat er een paar dagen later weer een zware Champions League-wedstrijd op het programma stond, bleef jagen op het derde doelpunt. Met name Leonardo toonde zich daarin uitermate ijverig en liet en passant zien dat zn vorm weer langzaam aan het terugkeren is.

Feyenoord-De Graafschap 2-0 (2-0)
Scheidsrechter: Luinge

Scoreverloop:
34 1-0 Tomasson
45 2-0 Van Hooijdonk

Gele kaart Feyenoord: Bosvelt
Gele kaart De Graafschap: Van Vossen

Opstellingen:
Feyenoord: Zoetebier; Emerton, De Haan, Van Gobbel, Rzasa; Bosvelt, Paauwe, Tomasson; Kalou (69 Dos Santos), Van Hooijdonk, Ono (14 Leonardo)
De Graafschap: Postma; Nok, Berck Beelenkamp, Vreman, Frankel; Van den Brom (80Promes), Meerdink, Van Leerdam; Schulp (74 Valeev), Van Vossen, Turpijn.

bron : feyenoord.nl: Michel van Egmond