Ingezonden persbericht


Uitnodiging bijeenkomst

"Een nieuwe beweging voor meer democratie in Nederland"

Zaterdag 15 september a.s.
Instituut voor Publiek en Politiek, Prinsengracht 915, Amsterdam

Geachte lezer,

Op 1 januari a.s. wordt de Tijdelijke Referendumwet (Trw) geldig, die op alle niveaus een niet-bindend, correctief referendum mogelijk maakt. Weliswaar is dit een zeer beperkt en uitgekleed referendum, maar het is een eerste begin én ze laat mogelijkheden open voor verdere uitbouw van het referendum. Bijvoorbeeld: gemeenten en provincies mogen zelf individueel een volksinitiatief mogelijk maken ­ een referendum over een door burgers aangedragen en geformuleerd onderwerp. In bepaald opzicht nog veel interessanter dan alleen het correctieve referendum.

De gang van zaken rond de Trw maakt nog eens duidelijk dat de invoering van directe democratie in Nederland in kleine stappen gaat en steeds bevochten moet worden. Een beweging voor invoering van een burgervriendelijk referendum moet over een lange adem beschikken. Dit is een van de redenen waarom nu door mensen uit o.a. het Referendum Platform en WIT concreet wordt nagedacht over de oprichting van een nieuwe, duurzame en brede beweging voor invoering van directe democratie. Als werknaam hanteren wij voorlopig "Meer democratie". De bestaande organisaties zouden dan worden opgeheven. (Ten dele) anders dan de eerdere c.q. huidige organisaties zal deze organisatie: (a) een ledenorganisatie zijn
(b) streven naar het oprichten van afdelingen in het land, en thematische werkgroepen
(c) meer publieke campagnes voor het referendum voeren (d) streven naar professionaliteit en continuïteit (e) een expertise- en platformfunctie vervullen voor activisten, pers en politiek

Op 15 september a.s. houden wij een open dag waarop een groep mensen aanwezig is die de schouders wil zetten onder zo'n nieuwe organisatie. Het doel is om persoonlijk kennis te maken en om concreet na te denken hoe zo'n beweging en de activiteiten eruit zou kunnen zien. Voor dit doel hebben wij Ralph Kampwirth uitgenodigd van Mehr Demokratie, de Duitse burgerbeweging voor directe democratie. Kampwirth zal uit de doeken doen hoe Mehr Demokratie er sinds 1988 in is geslaagd op veel plaatsen in Duitsland het referendum op volksiniatiatief met zeer goede voorwaarden in te voeren en hoe haar organisatie eruit ziet. Niet alles kunnen en zullen wij willen toepassen in Nederland, maar toch kan van Mehr Demokratie veel geleerd worden ­ zowel qua successen als valkuilen. N.b.: in ieder geval bij door Kampwirth voorgezeten gedeeltes, is de voertaal Engels; indien niemand bezwaar heeft is het Duits.

Uiteraard staat of valt zo'n beweging met de mensen die haar dragen. Wij verwelkomen dan ook hartelijk de mensen die, hetzij als meer actief of als minder actief lid, deel zouden willen uitmaken van zo'n nieuwe beweging. Daar u in enigerlei vorm blijk hebt gegeven van betrokkenheid bij het referendum, nodig ik u van harte uit op deze bijeenkomst. Uw steun en betrokkenheid kunnen niet worden gemist! Wij hopen en verwachten aan deze dag duidelijke conclusies en plannen over te houden, en een nieuw begin te kunnen maken met de strijd om meer democratie in Nederland.

Graag hoop ik u persoonlijk te mogen begroeten op de 15e, met vriendelijke groeten

Arjen Nijeboer

"Een nieuwe beweging voor meer democratie in Nederland"

Zaterdag 15 september

Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), Prinsengracht 915, Amsterdam

PROGRAMMA

10:30 Zaal open, koffie

11:00 Opening

11:15 Ervaringen en successen van Mehr Demokratie in Duitsland

13:15 Lunch (aangeboden)

14:00 Een nieuwe ledenbeweging in Nederland: vooruitzichten, kansen, valkuilen

16:00 Conclusies en afronding

Info en aanmelding
Geef uw komst s.v.p. door aan: Arjen Nijeboer, Referendum Platform, Korte Prinsengracht 91-1, 1013 GR Amsterdam, tel 020-6380558, fax 020-4207759, email arjen.nijeboer@referendumplatform.nl. Hier kunt u desgewenst ook meer informatie krijgen.

Bijdrage
Aan de deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de kosten. Een lunch wordt aangeboden.

Routebeschrijving
Trein/tram: Neem vanaf het Centraal Station in Amsterdam tram 16, 24 of 25. Stap uit op de halte "Vijzelstraat" (halverwege de Vijzelstraat). Loop rechtsaf de Prinsengracht op (aan de rechterkant van het water). Na 30 meter ligt het Instituut voor Publiek en Politiek aan uw rechterhand. Auto: Ga vanaf de Stadhouderskade linksaf bij het Weteringschanscircuit en rij zo de Vijzelstraat in. U kunt na 4 zijstraten linksaf de Prinsengracht op (aan de rechterkant van het water). Parkeren is soms aan de Prinsengracht mogelijk. Er is ook een parkeergarage tussen de Spiegelgracht en de Leidsestraat; daarvoor rijdt u vanaf het IPP door tot aan de Leidsestraat (2e brug), daar keren, en langs de andere kant de Prinsengracht terugrijden. De parkeergarage ligt dan al snel aan uw rechterhand. Andere parkeergarages die enigszins in de buurt liggen: bij de Stopera (het stadhuis; loop vanaf daar de Dam af en dan linksaf de Vijzelstraat in), naast de Bijenkorf (neem vanaf het Damrak tram 16, 24 of 25) of de Kolk (onder de Nieuwezijds Voorburgwal; neem idem de tram vanaf het Damrak).