Kerken in Aktie

[Brief van Dr. B. Plaisier namens de gezamenlijke moderamina van de So W-kerken]
Lees verder op de website van de Samen op Weg-kerken

Brief van Dr. B. Plaisier namens de gezamenlijke moderamina van de Samen op Weg-kerken gericht aan de kerkenraden van de Samenop Weg-kerken

Met verbijstering hebben wij allen kennis genomen van de aanslagen in en op de Verenigde Staten van Amerika, afgelopen dinsdag 11 september. De gehele wereld is door dit geweld getroffen. Juist in dagen waarin bruut terrorisme zich zo laat zien, weten we ons verbonden met de slachtoffers en hun nabestaanden, met de hulpverleners en met onze zusterkerken in de Verenigde Staten, met alle kerken wereldwijd. En met alle kerken in Nederland.

In de verklaring van de Raad van Kerken in Nederland proberen we als kerken onze gedachten en gevoelens te verwoorden, vanuit het geloof dat geweld en onrecht niet het laatste woord zullen hebben in deze wereld. Ook staan wij in contact met onze zusterkerken in de Verenigde Staten en hebben wij hun ons medeleven betuigd. Verder heeft Kerken in Aktie namens de Samen op Weg-kerken een solidariteitsbijdrage toegezegd van fl. 50.000,- voor pastorale zorg en traumaverwerking.

Op zaterdag 15 september a.s. zullen wij samen met andere kerken in Nederland een gebedsdienst houden in de Domkerk te Utrecht. Ook worden vertegenwoordigers van andere religieuze gemeenschappen in ons land uitgenodigd om deze dienst bij te wonen.De dienst begint om 19.00 uur. Onze vraag aan u is om van vijf voor zeven tot zeven uur de klokken van uw kerkgebouw te luiden. De dienst zal ook worden uitgezonden op de zender Nederland 2. Voor wie de dienst wil bijwonen: u dient om 18.30 uur aanwezig te zijn.

Geconfronteerd met onze machteloosheid tegenover een dergelijke boosaardige terreur, zoeken wij met elkaar Gods aangezicht. Ongetwijfeld zult u zondag in uw eigen gemeente bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden, de hulpverleners en hen die bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen. Bijgaand sturen wij u een gebed dat daartoe kan dienen. Dit gebed is uitgesproken tijdens het ochtendgebed in het Landelijk Dienstencentrum van onze Samen op Weg-Kerken, op de ochtend na de aanslagen.

Verder geven wij u in overweging om in de komende week uw kerkgebouw een aantal uren open te stellen voor een wake of moment van bezinning. Een moment dat zich bij uitstek leent om aan iedereen in uw woonplaats ruimte te bieden om deze ramp en de gevolgen ervan te verwerken. Het is goed denkbaar dat de komende week in de Verenigde Staten een herdenkingsplechtigheid gehouden wordt. Mogelijk kunt u met de openstelling van uw kerkgebouw daarbij aansluiten.

Wij spreken de hoop uit dat de wereld in deze dagen van verwarring en rouw ook iets mag ervaren van Hem die deze aarde vernieuwt en vernieuwen zal.

Lees verder op de website van de Samen op Weg-kerken