GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 september 2001 15:32

Topinkomens aangepakt
GroenLinks presenteert maatregelenpakket

(17 september 2001)

Al enkele jaren gaan de inkomens van topmensen van bedrijven 3 tot 4 keer zoveel omhoog als de CAO-lonen. Dit vaak nog los van lucratieve optieregelingen of prestatiebonussen. De maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft genomen, zijn naar het oordeel van GroenLinks onvoldoende. GroenLinks zal daarom bij de Algemene Beschouwingen en de daarop volgende begrotingsbehandelingen een reeks van voorstellen doen én een initiatiefwetsvoorstel indienen.

De voorstellen op een rij:

- 70% belasting op inkomsten boven f 1 miljoen
Een buitensporige verhoging van het topinkomen wordt dan meer afgeroomd dan nu het geval is.

- Ondernemingsraad krijgt bevoegdheden t.a.v. topsalarissen Geef de OR informatierecht (en het bedrijf informatieplicht) inzake de beloning van bestuurders en commissarissen. GroenLinks zal dit voorstel binnenkort aan de Kamer voorleggen in een initiatiefwetsontwerp.

- Openbaarmaking topinkomens moet gelden voor alle grotere bedrijven Verbreed de regeling tot openbaarmaking van topinkomens tot alle grotere bedrijven en instellingen. Het kabinet wil dit alleen regelen voor de beperkte groep open naamloze vennootschappen (waaronder alle beursgenoteerde ondernemingen). De verplichting zou uitgebreid moeten worden naar alle ondernemingen die volgens de wet verplicht zijn tot het uitbrengen van een volledig jaarverslag. Dit zijn zo goed als alle grotere ondernemingen.

- Instemmingsrecht voor OR inzake beloningsniveaus Geef de Ondernemingsraad meer zeggenschap over alle regelingen van arbeidsvoorwaarden. (uiteraard voor zover die arbeidsvoorwaarden niet in een CAO geregeld zijn). Nu heeft de OR instemmingsrecht ten aanzien van het systeem van beloning. GroenLinks wil dit uitbreiden tot alle regelingen van arbeidsvoorwaarden, inclusief het beloningsniveau behorende bij een functie.

In de notitie 'Topinkomens aangepakt' worden de voorstellen nader toegelicht. Klik hier voor de volledige tekst van de notitie
http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/topinkomenswebversie.doc