Rijksuniversiteit Groningen

Gebruiksgemak van apparaten soms ver te zoeken

In zijn gastlezing bespreekt professor Bouwhuis de relativiteit van termen als 'bruikbaarheid' en 'gebruiksgemak' als het bijvoorbeeld gaat om de nieuwste apparaten. De bediening van de videorecorder is de laatste vijftien jaar drastisch veel ingewikkelder geworden. Dat geldt eigenlijk voor alles waar een netsnoer aan zit of waar een batterij in moet. Waarom confronteren moderne apparaten en digitale diensten ons met zulke problemen? De redenen daarvoor zijn verschillend, en lang niet allemaal voor de hand liggend. Het is echter wel duidelijk dat de huidige ontwikkeling van producten en diensten aan veel grotere beperkingen onderhevig zijn dan ooit tevoren. Software-ontwikkeling is een onmisbare schakel geworden in het proces, en de ingewikkeldheid van producten noodzaakt het aantrekken van verschillend gespecialiseerde deskundigen waardoor er een grote prijsdruk ontstaat. Vanwege het concurrentiebelang is ook de tijdsdruk op het ontwikkelproces vergroot. Maar van alle factoren presenteert de mens, de uiteindelijke gebruiker van producten en diensten, nog de meeste onzekerheden. Het is een misvatting dat iedereen dezelfde ideeën heeft over wat gebruikersvriendelijkheid is. In het geval van sommige populaire, maar moeilijke computer- en videospelletjes lijkt er aan de gebruikersvriendelijkheid opzettelijk weinig aandacht besteed. Mensen verschillen veel meer dan ontwerpers denken. Dat maakt begrippen als 'bruikbaarheid' en 'gebruiksgemak' behoorlijk ongrijpbaar.

Na zijn gastlezing wordt prof. Bouwhuis geïnterviewd door mr. Trijnie Faber, hoofd van de opleiding Human Technology, Hanzehogeschool Groningen en dr. Cees J.J. Tempelman, docent onderzoeksvaardigheden opleiding Human Technology, Hanze Centrum Toegepast Onderzoek.

Prof.dr. D.G. Bouwhuis studeerde experimentele en mathematische psychologie, alsmede wiskunde. Hij houdt zich bezig met communicatie en interactie van mensen met hun technologische omgeving. Sinds 1988 is hij hoogleraar Technische Psychonomie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is redacteur en co-auteur van zes boeken op het gebied van de interactie tussen mens en technologie, en de informatietechnologie in het bedrijfsleven. Hij is directeur van de J.F. Schouten School for User-System Interaction Research aan de TechnischeUniversiteit te Eindhoven (TU/e), die zich bezighoudt met de wijze waarop mensen omgaan met geautomatiseerde systemen en diensten, en met het ontwerp en de evaluatie van technologie die succesvol met de mens in interactie en communicatie kan treden.

Datum en tijd

dinsdag 18 september 2001, 16.00-17.30 uur

Spreker

prof.dr. D.G. Bouwhuis

Titel

De mens als onzekere factor in de nieuwe technologie

Serie

Hanze Lezingen 2001, What's new?

Plaats

Auditorium Faculteit Techniek, Zernikeplein 11, Zernikecomplex

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Afscheids-college