Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

Persbericht AnkerXStrijbos
CG-Raad: 'Kleine cadeautjes van vertrekkend kabinet' Cronisch zieken en Gehandicapten Raad - 18-09-2001

De CG-Raad is redelijk tevreden met een aantal door de overheid gedane toezeggingen voor het komende begrotingsjaar, maar toont zich tevens bezorgd over enkele voornemens op het terrein van de gezondheidszorg.

CG-Raad voorzitter Jan Troost is vooral blij met de 'kleine cadeautjes' die het tweede paarse kabinet op de valreep uitdeelt. Het betreft onder meer de beloftes op het gebied van meer vraaggestuurde zorg. Troost is ook tevreden over de toezeggingen om meer gelden beschikbaar te stellen voor hulpmiddelen die de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte of handicap aanzienlijk verbeteren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om meer hulphonden en financiering van de zogenaamde robotarm, onder meer voor mensen met spierziekten.
'Matig verheugd' toont Troost zich over de extra gelden voor vrijwilligerswerk. Hij spreekt de hoop uit dat deze gelden ook ten goede zullen komen aan versterking van lokale en regionale vrijwilligersorganisaties van burgers met een handicap of chronische ziekte, maar is hier niet zeker van.
De CG-Raad-voorzitter uitte ook kritiek. Zo is er bezorgdheid over de voornemens om tot een volksverzekering te komen voor ziektekosten. Verzekeraars krijgen de vrijheid om mensen te weigeren voor de aanvullende verzekering. De CG-Raad vreest dat vooral mensen met een chronische aandoening of handicap buiten de boot zullen vallen. Verder wil de CG-Raad de 'cure' wachtlijsten wegwerken. De overheid zou de ziekenhuizen moeten verplichten om de per jaar toebedeelde gelden op te maken. Alleen wanneer de ziekenhuizen zich daar aan houden, kunnen ze opnieuw financiën krijgen.
De CG-Raad is derhalve matig tevreden over de Miljoenennota. De bescheiden, maar voor veel mensen veelbetekenende tegemoetkomingen houden volgens Troost een belofte voor de toekomst in: 'Ze getuigen in ieder geval van een beter begrip van de overheid voor ons streven naar volwaardig burgerschap'.

© 2001 NVACP