Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 18 september 2001

ONDERZOEK WIJST UIT: DUIDELIJKE INFORMATIE OVER DE RELATIE TUSSEN PILGEBRUIK

EN MS-KLACHTEN NOODZAKELIJK

De afdeling Gezondheidszorg en Cultuur van VU-medisch centrum van Amsterdam onder leiding van Professor dr. Ivan Wolffers heeft de resultaten gepubliceerd van een literatuuronderzoek en een enquete onder 160 vrouwelijke MS patinten naar de risico's van pilgebruik in relatie tot MS. Het onderzoek maakt duidelijk dat er een grote behoefte bestaat bij zowel de patint als de behandelend geneeskundige aan duidelijke informatie over de gevolgen van het gebruik van de anticonceptiepil bij patinten met een ziektebeeld als Multiple Sclerose.
Het onderzoek kreeg als titel: 'Het recht van vrouwelijke MS patinten op volwaardige informatie over de invloed van pilgebruik op hun klachten.

Uitgebreid literatuuronderzoek wees uit dat het meeste onderzoek tot nu toe was gericht op de gunstige effecten van oestrogenen (bestanddeel van de anticonceptiepil) op MS. Er is nog nooit duidelijk onderzoek gedaan naar de nadelige effecten van de pil op MS. Om deze reden valt er op dit moment weinig te zeggen over de mogelijke negatieve effecten bij pilgebruik. Deze conclusie vraagt om nader onderzoek naar de negatieve effecten van gebruik van de anticonceptiepil bij patinten met Multiple Sclerose.

Daarnaast wees de enqute onder 160 vrouwelijke MS patinten uit dat slechts een klein deel van de ondervraagden iets weet over de relatie tussen MS en de pil. Artsen lichten de patinten niet uit zichzelf voor over de mogelijke nadelige gevolgen. Dit komt voornamelijk door onwetendheid. Artsen denken vaak dat het geen kwaad kan om als MS patint de pil te slikken of denken soms zelfs dat het de gezondheid van patinten goed zal doen.

Aanleiding tot dit onderzoek was onderstaande opmerking in het Farmacotherapeutisch Kompas (Ziekenfondsraad 1997): "Van een aantal ziektebeelden, waaronder ook MS kunnen symptomen tijdens pilgebruik manifest worden of verergeren". Verschillende vrouwelijke MS patinten vroegen bij stichting MSi (Stichting Multiple Sclerose internationaal) of hier meer informatie over beschikbaar was. MSi heeft daarop Professor dr. Ivan Wolffers, hoogleraar aan VU-medisch centrum, gevraagd nader onderzoek te doen naar de herkomst en de achtergrond van deze opmerking. De herkomst van de opmerking in het Farmacotherapeutisch Kompas bleek niet te achterhalen.

Multiple Sclerose
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte, die het centrale zenuwstelsel aantast. De symptomen van MS - en dat kunnen tientallen, zeer uiteenlopende klachten zijn - worden veroorzaakt doordat de communicatie tussen de hersenen en de andere delen van het lichaam onderbroken wordt. Vaak voorkomende verschijnselen zijn klachten met het zien, stuurloosheid in armen of benen, krachtsverlies, moeite om te lopen, gevoelsstoornissen (zoals tintelingen), dubbelzien, moeilijkheden met plassen, stijfheid en spasmen in de benen en vermoeidheid. Bij een deel van de patinten evolueert de ziekte naar een fase waarbij het moeilijker wordt om te werken en de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Sommige mensen met MS worden uiteindelijk rolstoelafhankelijk.

Stichting Multiple Sclerose internationaal
MSi is een onafhankelijke Nederlandse non-profit organisatie, opgericht in 1996 en gevestigd te Amsterdam. Hoofddoelstelling is de kwaliteit van het leven van MS-patinten verbeteren.
Stichting MSi biedt praktische ondersteuning aan MS-patinten. Voorts wordt onderzoek gefinancierd dat tot betere behandeling en mogelijke genezing van MS kan leiden. MSi bestaat uitsluitend dankzij donaties.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Multiple Sclerose internationaal, Marijke Knol: 020 611 66 66