Provincie Drenthe

GS-besluiten d.d. 18 september 2001

Assen, 18 september 2001
Persberichtnummer 01-087



Goedkeuring bestemmingsplan De Koperen Hoek
GS hebben het bestemmingsplan De Koperen Hoek van de gemeente Westerveld goedgekeurd. Hierdoor wordt de realisatie van een wooncomplex op het voormalige terrein van bakkerij Spikman, op de hoek van de Burgemeester Wynoldyweg en de Majoor van Swietenlaan in Frederiksoord mogelijk. Het wooncomplex biedt ruimte voor maximaal 7 kwalitatief hoogwaardige woningen voor senioren met een mogelijkheid voor zorgvoorzieningen. Het plan past binnen de woningaantallen die in het Provinciaal Omgevingsplan zijn afgesproken. Bovendien voorziet de bouw in de behoefte aan specifieke seniorenwoningen en krijgt de voormalige locatie van de bakkerij hiermee een passende ruimtelijke invulling.

Huisvesting statushouders blijft achter op taakstelling GS hebben de voortgangsrapportage huisvesting statushouders juli 2000 tot en met juni 2001 vastgesteld. Hieruit blijkt dat enkele gemeenten achterstand hebben op hun taakstelling om asielzoekers die rechtmatig in Nederland mogen verblijven te huisvesten. Het gaat om de gemeenten Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en De Wolden, waarmee overleg komt om het huisvestingsproces weer op gang te brengen. De Drentse gemeenten moesten vanaf 1 januari 1993 3.656 statushouders huisvesten, terwijl er 3.489 zijn geplaatst. GS voeren hebben de taak toezicht te houden op deze huisvesting van statushouders.

Nieuw Fonds Verkeer en Vervoer
GS hebben een nieuw Fonds Verkeer en Vervoer ingesteld. Het fonds is nodig om de lange termijn investeringen tot en met 2010 te kunnen financieren. Het betreft bijvoorbeeld grote projecten gezamenlijk met het rijk of gemeenten, cofinanciering voor projecten uit het Kompas voor het Noorden en de uitvoering van het Duurzaam Veilig programma. Het fonds zal de komende jaren met ruim 67 miljoen euro gevuld moeten worden. Ook het fonds Infra waaruit de Drentse projecten voor de korte termijn werden gefinancierd, gaat straks op in het nieuwe fonds. In het programma voor 2002 staat in totaal voor ongeveer 19 miljoen euro aan investeringen in bereikbaarheid, verkeersveiligheid, openbaar vervoer, onderzoek en beleidsvorming in Drenthe. De meeste projecten worden gezamenlijk gefinancierd met gemeenten.
Het programma omvat voor ruim 15 miljoen euro aan projecten om het wegennet in Drenthe veiliger en beter bereikbaar te maken in 2002. De provincie reserveert voor de uitvoering van die plannen zelf ruim 3,7 miljoen euro uit het investeringsfonds voor Verkeer en Vervoer. Een van de grootste nieuwe projecten is de reconstructie van het kruispunt bij het ziekenhuis van Meppel en de aansluitingen van de weg ter plaatse op de A28. De provincie is samen met de gemeente Meppel op zoek naar de beste oplossingen voor dit knelpunt. De reconstructie zal hoe dan ook ingrijpend zijn. De plannen zullen in totaal ongeveer
1.350.000 euro gaan kosten. Ook gaat ongeveer 500.000 euro van het Fonds Verkeer en Vervoer naar de herinrichting van de provinciale weg N374 door Elp en ruim 360.000 euro voor een rotonde in de N853 in Schoonebeek.
De overige bijna 4 miljoen euro staat gereserveerd voor investeringen in het openbaar vervoer en doelgroepgerichte gedragsbeïnvloeding zoals campagnes voor kinderen in het verkeer, benadering van jonge rijbewijsbezitters en handhaving.

Bodemsaneringsprogramma 2002-2005
Gedeputeerde Staten hebben het Bodemsaneringsprogramma 2002-2005 vastgesteld. In het plan staan de activiteiten van de provincie op het gebied van bodemsanering voor de komende vier jaar beschreven. Ook de saneringsactiviteiten van andere overheden en particulieren in de provincie zijn opgenomen. Het programma bevat een overzicht van alle locaties in Drenthe waar bodemonderzoeken (zullen) plaatsvinden en van de locaties waar saneringen starten, danwel een vervolg krijgen. Het programma geeft een beschrijving van de provinciale rol bij bodemsaneringen en gaat in op het provinciaal beleid in het stedelijk en landelijk gebied en het provinciaal beleid ten opzichte van bedrijven en branches.
In tegenstelling tot voorgaande jaren bevat het bodemsaneringsprogramma geen meerjarenplanning met bijbehorende kostenraming. Deze wordt nu opgenomen in het nog te verschijnen meerjarenprogramma Wet bodembescherming (MPWbb). Als uitvloeisel van de ingezette beleidsvernieuwing bij bodemsanering (BEVER) moet de provincie een integraal meerjarenprogramma WBB voor de periode 2002-2005 maken. Deze programmering is gekoppeld aan de (Rijks)financiering. Het bodemsaneringsprogramma wordt ter kennisgeving aan de staten voorgelegd.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl