Snelkeuzemenu
Logo Landelijke Studenten Vakbond Lay-out witruimte Home, hulp, zoeken en index

Lay-out witruimte
Lay-out witruimte Lay-out witruimte Lay-out witruimte Lay-out witruimte
Lay-out witruimte
LSVb vindt kabinet 'beetje dom'
Lay-out lijn
LSVb Home > Nieuws & opinie > Persberichten >>> 18-09-2001 Lay-out witruimte

Utrecht, 18 september 2001 - Hoewel minister Hermans voor zijn onderwijsbegroting een miljard euro extra bij collega Zalm wist los te peuteren, lijkt hij het hoger onderwijs te zijn vergeten. Ondanks de expliciete doelstelling in Europa voorop te willen lopen, investeert dit kabinet weer niet structureel in de kennissamenleving. Van potentiële verbeteringen in het hoger onderwijs, zoals de invoering van bachelor master en ICT, komt hierdoor weinig terecht. De Landelijke Studenten Vakbond vreest dat de student hierdoor aan het kortste eind zal trekken.

Het primaire doel van onderwijs is iedereen in staat te stellen het maximale uit zichzelf te halen. Volgens het OESO leidt investeren in onderwijs bovendien tot hogere economische groei. Toch dalen de uitgaven per student vanuit het ministerie. Het kabinet laat hier dus kansen liggen. Daarnaast baart het de LSVb zorgen dat de ministers Hermans en Jorritsma steeds meer heil verwachten van het bedrijfsleven en private bijdragen. In de begroting wordt te pas en te onpas gesproken over private aanvullende financiering. Economische welvaart mag nooit een excuus worden voor het ontbreken van publieke investeringen!

Zo is er veel te weinig geld voor de invoering van bachelor master. Met de beschikbare 23 miljoen euro voor de universiteiten kunnen slechts enkele vernieuwende projecten gefinancierd worden. De minister is vergeten geld te reserveren voor dubbele onderwijsprogrammas: terwijl de nieuwe curricula beginnen, moeten de studenten die nu al studeren hun 'oude' studie af kunnen maken. Dit kost meer dan een paar dubbeltjes. Voor hogescholen is er zelfs helemaal geen geld. LSVb-voorzitter Sofie Joosse: "Snapt de minister niet dat de invoering van bachelor master geld kost? Zonder voldoende investeringen wordt dit een grote flop."

ICT is nog zon terrein waar het kabinet het hoger onderwijs tekort doet. Nu de computers er eenmaal staan is er amper geld om er ook daadwerkelijk iets mee te leren dóen. Om de innovatieve meerwaarde van ICT te benutten is onder andere permanente bijscholing van docenten noodzakelijk. Daarnaast pleit de LSVb voor aandacht voor de negatieve gevolgen van ICT, zoals RSI.
Lay-out witruimte

Lay-out witruimte Nieuws & Opinie diensten & projecten Informatie & Links Organisatie & Contact

nieuws & opinie | diensten & projecten | informatie & links | organisatie & contact

©2000 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon