Ministerie van Financien

Persbericht embargo tot dinsdag 18 september 2001, 15.15 uur

No 01/246
Den Haag
18 september 2001

Belastingplan 2002: ¤ 1,3 miljard lastenverlichting

Het Belastingplan 2002 bestaat uit vijf wetsvoorstellen. De thema's van de wetsvoorstellen zijn 'Arbeidsmarkt en inkomensbeleid', 'Economische infrastructuur', 'Natuur, milieu en vervoer', 'Herziening successie- en schenkingsrecht, BTW-maatregelen, artiesten- en sportersregeling en overige aanpassingen' en 'Sociale zekerheidswetgeving'. Vier van deze wetsvoorstellen zijn vandaag ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel 'Economische infrastructuur' zal na het advies van de Raad van State zo spoedig mogelijk volgen.

De voorstellen leiden in totaal tot een lastenverlichting van ¤ 1,3 miljard (f 2,9 miljard). Een groot deel van deze lastenverlichting wordt ingezet voor het vergroten van het arbeidsaanbod. Daarnaast vindt versterking van de economische structuur plaats en van het beleid met betrekking tot natuur, milieu en vervoer. Om de huidige knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken komt het kabinet met tal van fiscale maatregelen om het arbeidsaanbod te verruimen en de arbeidsparticipatie te bevorderen. Deze maatregelen moeten ook leiden tot versterking van het draagvlak voor de belasting- en premieheffing en tot vermindering van het beroep op collectieve voorzieningen. Om de arbeidsparticipatie te bevorderen introduceert het kabinet een toetrederskorting voor bepaalde uitkeringsgerechtigden en herintreders die zich op de arbeidsmarkt begeven. Deze toetrederskorting wordt slechts éénmaal aan een belastingplichtige toegekend en bedraagt maximaal ¤ 2723 (f 6000) verdeeld over drie jaar. De korting kan onder bepaalde voorwaarden worden toegekend aan mensen die vanuit een uitkeringssituatie op de arbeidsmarkt komen of aan mensen die twee kalenderjaren geen of een erg laag inkomen hebben genoten. Voor werkgevers van toetreders wil het kabinet een afdrachtvermindering van ¤ 700 (f 1543) introduceren. Ook wil de regering de arbeidsparticipatie bevorderen door mensen langer voor de arbeidsmarkt te behouden. Voor werknemers vanaf 58 jaar komt het kabinet met een pakket aan fiscale stimulansen.

Het bestrijden van de armoedeval is al langer een essentieel onderdeel van het regeringsbeleid. Werk lonend maken is belangrijk voor een goed functionerende arbeidsmarkt. De armoedeval kan mensen ervan weerhouden om betaalde arbeid te gaan verrichten. Om de armoedeval verder te verkleinen wordt voorgesteld de arbeidskorting te verhogen en de aanvullende kinderkorting te intensiveren. Dit laatste in combinatie met het afschaffen van de kindertoeslagen in de huursubsidiewet. Om het vestigingsklimaat in Nederland op peil te houden acht de regering een lastenverlichting voor ondernemers noodzakelijk. Daarom wordt voorgesteld het tarief voor de vennootschapsbelasting (Vpb) met 0,5%-punt te verlagen naar 34,5%. Met deze structurele lastenverlichting van ¤ 222 miljoen (f 490 miljoen) wordt een extra impuls gegeven aan het Nederlandse vestigings- en ondernemersklimaat. Voor de filmindustrie wordt een filminvesteringsaftrek geïntroduceerd. Hiervoor is in 2002 en 2003 een bedrag van ¤ 23 miljoen (f 50 miljoen) per jaar beschikbaar.

In het Belastingplan 2002 zal de verlaging en de vergroening van autobelastingen, waarmee vorig jaar is begonnen, verder worden ingezet. De motorrijtuigenbelasting voor auto's op benzine of LPG wordt verlaagd met 6,5%. Ook wordt per 1 oktober de accijns op laagzwavelige benzine en LPG tijdelijk verlaagd met 1,36 eurocent (3 cent). Daarnaast zal de regering het bezit van zuinige personenauto's stimuleren. Afhankelijk van de zuinigheid van een personenauto wordt een deel van de betaalde BPM teruggegeven aan de koper.

Naast het huwelijk zijn de laatste decennia ook andere samenlevingsvormen gemeengoed geworden. Het is daarom noodzakelijk het successie- en schenkingsrecht te moderniseren. In het Belastingplan 2002 wordt een algehele vrijstelling in het successie- en schenkingsrecht voor partners voorgesteld. Daarbij zal het partnerbegrip worden verruimd.

Ook worden er een aantal aanpassingen van de BTW voorgesteld. Zo gaat de BTW op binnenlandse vliegtickets naar het hoge tarief en het BTW-tarief voor sportaccommodaties naar het lage tarief.

Woordvoerders: mw. E. Hijink
drs. R. Dolstra