Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Min Just: Intern. beleid: gevolgen voor ons rechtssysteem

Victor Holtus
070 370 6858

4086
18.09.01

Justitiebegroting-2002
INTERNATIONAAL BELEID: TOETREDING TOT EU HEEFT GEVOLGEN VOOR

NEDERLANDS RECHTSSYSTEEM

De verdieping van de Europese Unie op het gebied van Justitie en van Binnenlandse Zaken zal niet zonder gevolgen blijven voor ons rechtssysteem. De intensivering van de samenwerking zal leiden tot beïnvloeding van ons systeem door andere landen. Dit is vooral merkbaar op drie terreinen: het vreemdelingenbeleid, het strafrecht en het drugsbeleid.
Daarnaast vergt de komende uitbreiding van de EU ook voor Justitie een grote inspanning: het leveren van bijdragen aan het versterken van de rechtstaat in die landen van Midden- en Oost-Europa die het eerste zullen toetreden.

Dat schrijven minister A.H. Korthals en staatssecretaris N.A. Kalsbeek in de toelichting op hun begroting voor het jaar 2002.

Verdrag van Amsterdam
Op basis van het Verdrag van Amsterdam heeft de Commissie voorstellen voor richtlijnen uitgebracht, die na vaststelling Nederland zullen binden op het gebied van asiel- en vreemdelingenbeleid. Uitgebracht zijn ontwerp-richtlijnen inzake tijdelijke bescherming, minimumnormen voor asielprocedures, gezinshereniging en langdurig verblijvende derdelanders. Op korte termijn zullen ontwerp-richtlijnen volgen inzake de vluchtelingendefinitie, aanvullende vormen van bescherming en de herziening van de Overeenkomst van Dublin. Nederland zal zich tijdens de onderhandelingen over deze ontwerp-richtlijnen inzetten voor een coherent geheel aan Europese regelgeving, waarin zowel de belangen van ons land als de waarborgen voor vreemdelingen zullen worden meegewogen.

Strafrecht
Bij de verdere integratie op het terrein van het strafrecht zullen alle lidstaten bereid moeten zijn hun eigen rechtssysteem aan te passen bij het opstellen van gezamenlijke regelgeving of het instellen van gezamenlijke instituties. Het streven moet erop gericht zijn om de beste elementen van alle rechtssystemen te verbinden en te behouden opdat de gemeenschappelijke regelingen goed aansluiten bij de nationale optiek.
De vorming van het definitieve Eurojust is daarbij een belangrijk punt van aandacht. Dit nieuwe orgaan brengt de openbare ministeries van de lidstaten bijeen en coördineert de justitiële aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Europa. Het zal gaandeweg een sturende en centrale positie in Europa krijgen. Nederland zal zich er voor inzetten dat Eurojust een goede samenwerking met Europol tot stand brengt.
Belangrijk is ook de discussie met de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet in de onderhandelingen om de strafhoogten en strafbepalingen in Europa onderling af te stemmen. Basis voor deze gedachtewisseling is de door de regering uitgebrachte notitie .Eurostrafrecht.

Drugsbeleid
Veel aandacht zal uitgaan naar de discussie over het (ontwerp)Kaderbesluit Drugshandel van de EU. Met dit besluit beoogt de EU te komen tot een meer geharmoniseerde aanpak van alles wat als .drugshandel. is te beschouwen. De inzet van Nederland is om het (ontwerp)Kaderbesluit in die zin aan te passen dat de uitgangspunten van ons drugsbeleid, zoals onderscheid tussen soft- en harddrugs, ongemoeid worden gelaten.

Nederland zal nauwer gaan samenwerken met Spanje en Duitsland bij de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit. Er wordt fors geïnvesteerd om de productie van en handel in xtc aan te pakken. Daartoe worden ondermeer drie speciale xtc-teams gevormd. Voor de bestrijding van XTC trekt de rijksoverheid in 2002 elf miljoen euro uit (bijna 25 miljoen gulden); daarvan krijgt Justitie 4,5 miljoen euro (10 miljoen gulden). Vanaf 2003 is voor de rijksoverheid totaal 18 miljoen euro (40 miljoen gulden) beschikbaar; justitie krijgt hiervan bijna zeven miljoen euro (vijftien miljoen gulden).
---

18 sep 01 15:18