Ministerie van Justitie

18.09.01

Justitiebegroting 2002: Meer samenhang vrijheidsstraf en reintegratie

Volgend jaar vindt een aanzienlijke investering plaats in het herzien van het huidige sanctiestelsel en de reintegratie van gedetineerden. Ook komt er meer samenhang tussen de vrijheidsbenemende en de vrijheidsbeperkende sancties en de doorstroming naar de maatschappij. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Stichting Reclassering Nederland (SRN) zullen de werkzaamheden nauwer op elkaar aansluiten om de kans op recidive te reduceren. Om de druk op de detentiecapaciteit (Jeugd en TBS) te verminderen komt volgend jaar bijna 41 miljoen euro (bijna 90 miljoen gulden ) extra beschikbaar.

Dit schrijven minister A.H. Korthals en staatssecretaris N.A. Kalsbeek in de toelichting op hun begroting voor het jaar 2002.

De groei van de criminaliteit qua omvang en ernst heeft mede geleid tot de ontwikkeling van nieuwe sanctie- en executiemodaliteiten, leerstraffen, elektronisch toezicht en penitentiaire programma's. Dit heeft geleid tot een complex en minder overzichtelijk sanctiestelsel. De herziening van het stelsel, zoals die is omschreven in de nota Sancties in Perspectief, is gericht op meer inzicht en samenhang in de vrijheidsbenemende en vrijheidsbeperkende sancties voor volwassenen. Uit de nota Sancties in Perspectief vloeien verschillende wetsvoorstellen voort. Volgend jaar verschijnt het wetsvoorstel om de toepassing van het penitentiair programma te verruimen, alsmede de toepassing van elektronisch toezicht. Ook verschijnt dan het wetsvoorstel van de herziening van de vervroegde invrijheidsstelling en wordt het wetsvoorstel betreffende de termijn van de voorwaardelijke beëindiging TBS ingediend.

Breed samengestelde commissies bestaande uit onder meer medewerkers van de beleids- en wetgevingsafdelingen, ZM, OM, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclassering werken de meest ingrijpende voorstellen uit. In het jaar 2002 worden de eerste rapportages verwacht.

Capaciteit Dienst Justitiële inrichtingen

Het afgelopen jaar is hard gewerkt door het gevangeniswezen om de capaciteit beter af te stemmen op het sterk fluctuerende aanbod. De behoefte aan plaatsen in de tbs-sector en de jeugdinrichtingen neemt in de komende jaren toe. Om de druk op de detentiecapaciteit (Jeugd en TBS) te verminderen komt volgend jaar bijna 41 miljoen euro (90 miljoen gulden ) extra beschikbaar.

Intensivering preklinische interventie
Met ingang van dit jaar is al structureel 1,7 miljoen euro (3,7 miljoen gulden) beschikbaar voor de financiering van de intensivering van de preklinische interventie. Met deze aanloop van de behandeling (diagnose en voorlichting) in de gevangenis wordt een gunstiger uitgangspositie beoogd voor de opname in de tbs-kliniek. Per jaar zullen ongeveer 225 mensen hiervoor in aanmerking komen.

Reclassering

De reclassering levert in opdracht van het ministerie van justitie een bijdrage aan het terugbrengen van justitiabelen in de maatschappij. Beoogd wordt herhaling van strafbare feiten te voorkomen. De nieuwe prognoses laten zien dat er de komende jaren een groeiende behoefte is aan taakstraffen. De afgelopen tijd is door de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor nazorgactiviteiten na detentie. Er wordt gewerkt aan de verbetering van de reintegratie (ontwikkeling diagnose-instrumenten, introductie of aanpassing van interventies, ontwikkeling risk-assessment) en aan de effectiviteit daarvan. De Dienst Justitiële Inrichtingen zal samen met de SRN meer aandacht besteden aan de reïntegratie van gedetineerden door vroegtijdig een gezamenlijke diagnose te stellen ten behoeve van de detentieperiode en het traject van toezicht en nazorg.

Gratie

In 2001 is het project redesign gratie gestart. Het doel is het aantal gratieverzoeken te verlagen en de behandeling snel en goed te laten verlopen. Wijziging en wet- en regelgeving moeten leiden tot verlaging van het aantal gratieverzoeken. Er zijn werkafspraken gemaakt met de ketenpartners en knel- en verbeterpunten zijn opgesteld en aangepakt. In 2002 wordt het bureau gratie, dat het proces gaat uitvoeren operationeel. In 2000 werden nog 5800 verzoeken in gediend, terwijl er 2376 werden afgewezen. In 2001 worden naar verwachting 800 minder verzoeken ingediend en stijgt het aantal afwijzingen tot 2450. De prognose voor 2002 laat een verdere daling zien tot 4000 verzoeken.

Boetes en transacties
De inkomsten uit boetes en transacties zullen in 2002 naar verwachting stijgen. De inkomsten stijgen met 38 miljoen euro (83 miljoen gulden), vooral al gevolg van de intensieve verkeershandhaving. In totaal moet Justitie in 2002 bijna 477 miljoen euro (ruim een miljard gulden) aan boeten en transacties binnenhalen. Vorig jaar was dat 967 miljoen gulden.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 18-09-2001