Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MIN EZ:groencertificaten voor importstroom

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 126
Datum: 18-09-2001

VANAF VOLGEND JAAR OOK GROENCERTIFICATEN VOOR GEIMPORTEERDE DUURZAME

ELEKTRICITEIT

Onder voorwaarden is vanaf 1 januari 2002 de toekenning van groencertificaten ook aan buitenlandse duurzame elektriciteit mogelijk. De voorwaarden worden vastgelegd in de nog te publiceren regeling Groencertificaten Elektriciteitswet 1998. De regeling zal gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie. De eerste voorwaarde is dat de kleinverbruikersmarkt in het land van herkomst van de duurzame elektriciteit net als in Nederland geliberaliseerd moet zijn. Deze voorwaarde vloeit voort uit de in de Elektriciteitswet neergelegde eis van reciprociteit. In de praktijk betekent dit dat vooralsnog alleen Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk in aanmerking komen. De tweede voorwaarde is dat op betrouwbare wijze is aangetoond dat de geïmporteerde elektriciteit op duurzame wijze is opgewekt. De aanvrager van groencertificaten kan hier ondermeer aan voldoen door het overleggen van een zogeheten 'garantie van oorsprong' zoals bedoeld in artikel 5 van de Europese Richtlijn betreffende de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen op de interne elektriciteitsmarkt, die onlangs is aangenomen.
De derde voorwaarde is dat duurzame elektriciteit ook daadwerkelijk fysiek geïmporteerd moet worden. Dat betekent dat er importcapaciteit gecontracteerd en gebruikt moet zijn.
Tenslotte is nog mogelijk dat een aanvullende voorwaarde wordt opgenomen omtrent het voorkomen dat duurzaam opgewekte elektriciteit twee keer wordt verkocht en omtrent subsidiëring in het land van herkomst.

Door het onder voorwaarde toekennen van groencertificaten aan geïmporteerde duurzame elektriciteit, wordt beter dan voorheen gegarandeerd dat de geïmporteerde stroom ook echt groen is. Ten opzichte van de huidige situatie is er -althans op de korte termijn - sprake van een beperking van de importmogelijkheden.

In het Belastingplan 2002 III wordt bepaald dat per 1 januari 2002 de koppeling tussen groencertificaten en het nihiltarief van de Regulerende Energiebelasting (REB), die nu al geldt voor in Nederland geproduceerde elektriciteit, ook zal gelden voor geïmporteerde stroom. In dit belastingplan wordt ook bepaald dat elektriciteit die is opgewekt door middel van waterkracht niet langer voor het nihiltarief in aanmerking komt. Dit hangt samen met het gegeven dat veel waterkrachtstroom beschikbaar is voor de Europese markt. Vanwege het hoge steunniveau voor duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland is het voor zeer efficiënt producerende buitenlandse producenten uitermate interessant om naar Nederland te exporteren. Hierdoor zou de Nederlandse groene elektriciteitsmarkt worden verstoord.

Forse toename afnemers groene stroom
Sinds 1 juli is de markt voor duurzame elektriciteit open. Dit betekent dat iedere consument sinds die datum kan kiezen voor zijn eigen elektriciteits-leverancier, mits de elektriciteit duurzaam is. In korte tijd heeft dit geleid tot een grote toename van consumenten die voor duurzame elektriciteit kiezen: inmiddels hebben ruim 500.000 huishoudens duurzame elektriciteit.

Ter ondersteuning van de markt voor duurzame elektriciteit is een systeem van groencertificaten in het leven geroepen. Groencertificaten dienen om de productie van duurzame elektriciteit te stimuleren én om te controleren of de elektriciteit die als duurzaam wordt verkocht ook echt duurzaam is. Op dit moment komt alleen duurzame elektriciteit die in Nederland wordt geproduceerd voor groencertificaten in aanmerking. Vanaf 1 januari 2002 zal dat dus veranderen.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Jan van Diepen, tel: (070) 379 60 73

18 sep 01 16:46