Ministerie van Defensie


---

Defensiebegroting
---

Prinsjesdag: Defensiebegroting voor 2002

18-09-2001

Minister Frank de Grave en staatssecretaris Henk van Hoof hebben vandaag in het kader van Prinsjesdag de defensiebegroting voor 2002 gepresenteerd. Voor Defensie is volgend jaar een totaalbedrag van ruim 7 miljard euro (15,4 miljard gulden) beschikbaar. Voor vredesoperaties verwacht Defensie in 2002 170 miljoen euro uit te geven. Bij de perspresentatie van zijn begroting stelden de minister en staatssecretaris dat nu de bestrijding van het internationale terrorisme een hoge prioriteit zal gaan krijgen, dit ook gevolgen kan hebben voor het defensiebeleid. Vandaar de instelling van een "defensie"-task force. Tot nu toe hadden de versterking van de Europese snelle reactiemacht en de verbetering van het personeelsbeleid hoogste prioriteit.

In een toelichting op de begroting stelde de minister: 'In de Defensienota schreven we vorig jaar al "pas op, de wereld is nog niet veilig". Maar niemand had ooit rekening gehouden met deze aanslagen.' De minister toonde zich tevreden met de verhoging van de begroting met 136 miljoen euro voor het uitbreiden van de Europese defensiecapaciteit.

De Defensiebegroting 2002 is beschikbaar als PDF-bestand. Hiervoor dient u wel te beschikken over het programma Acrobat Reader.

(Zie het originele bericht)