NOS




---

Eerste nieuwssite voor kinderen

18-09-01

Nieuws, afgestemd op kinderen van 8 tot en met 12 jaar, dat de gehele dag door wordt geactualiseerd. Dat is de basis van de eerste volwaardige kinder-nieuwssite in Nederland die maandag 17 september om 16.00 uur officieel de lucht in is gegaan.

Deze nieuwssite voor kinderen is een initiatief van het NOS Jeugdjournaal. Jeugdjournaal-presentatrice Brecht van Hulten presenteerde de nieuwe site maandag op de Violenschool in Hilversum. Op deze openbare basisschool reikte zij tevens aan twee leerlingen posters uit, waarop de nieuwe website (www.jeugdjournaal.nl) staat afgebeeld. Deze week ontvangen alle basisscholen in Nederland twee van dergelijke posters.

Begrijpelijke taal
Het NOS Jeugdjournaal brengt al ruim 20 jaar in de vooravond nieuws voor kinderen in begrijpelijke taal. Sinds enige jaren ondersteunt een website de Jeugdjournaal-uitzendingen. Deze huidige site brengt tot nu toe met name onderwerpen die ook in het Jeugdjournaal op de televisie te zien zijn. Dat betekent dat ander nieuws buiten de uitzending om niet beschikbaar was voor kinderen.

Daarin is nu verandering gekomen. Op de site is gedurende de gehele dag door het nieuws te volgen. Nieuwsontwikkelingen worden meteen gemeld op de site. Belangrijke onderwerpen, zoals de aanslagen in de VS, worden op de site verder uitgediept en uitgelegd. Het nieuws op de site wordt ondersteund met fotos en bewegende beelden.

Sommige onderwerpen komen ook in het Jeugdjournaal van die avond aan bod, andere zijn enkel te zien op de site. Het NOS Jeugdjournaal verzorgt zelf de continue berichtgeving op de nieuwe site op basis van journalistieke uitgangspunten als onafhankelijkheid en hoor en wederhoor. Met deze eerste volwaardige nieuwssite voor kinderen in Nederland verwacht de redactie in een grote behoefte te voorzien.

Chat
Naast nieuws gedurende de hele dag en aanvullend achtergrondnieuws biedt de nieuwe site meer mogelijkheden. Zo kunnen kinderen via de nieuwe site met elkaar chatten. Ook komen er regelmatig chat-acties met de redactie van het NOS Jeugdjournaal.

Kinderen kunnen ook de redactie volgen via een webcam. Ook kunnen kinderen meedoen aan snelle opiniepeilingen als daartoe aanleiding is. Andere onderdelen van de nieuwe site zijn onder meer Celsie, die de weersverwachting vertelt, een quiz, spelletjes, een gastenboek waar kinderen allerlei opmerkingen, suggesties en ideeën kwijt kunnen en een spoorboekje met daarin de onderwerpen die het Jeugdjournaal de komende avond brengt. Verder blijven de uitzendingen een week lang oproepbaar.