Gemeente Alkmaar


17 september 2001

Mogelijk overlast bij baggerwerk in park Oosterhout

Dinsdag 18 september wordt een start gemaakt met baggerwerkzaamheden in park Oosterhout. De werkzaamheden duren tot eind oktober. Het park blijft tijdens de werkzaamheden gewoon open voor het publiek. Indien nodig worden voetpaden gedeeltelijk afgesloten hetgeen enig ongemak kan veroorzaken voor bezoekers van het park.

Het baggeren vindt plaats omdat de watergangen in de Oosterhout op een aantal plaatsen ondiep zijn geworden door een dikke laag bagger. Doordat het water niet diep is, ontstaat tijdens vorstperiodes zuurstofgebrek voor de vissen, met vissterfte als gevolg. Tijdens warme zomerdagen warmt het ondiepe water snel op, waardoor botulisme kan optreden. Om beide problemen tegen te gaan, wordt in de grote vijver een diepere plek gemaakt, waar de vis tijdens een vorstperiode kan overwinteren.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden worden de drijvende waterplanten gespaard. De bagger uit de grote en de middelste vijver wordt in vrachtauto's worden afgevoerd, de bagger uit de watergang langs de Coornhertkade en de Kortenaerkade wordt op het gras verspreid. Als deze bagger is ingedroogd, wordt er gras ingezaaid.