Politie Amsterdam-Amstelland

Gestolen fietsen
18-9-2001. Op het Singel in de buurt van het Spui vond gisteravond een schermutseling plaats om een gestolen fiets. Een slachtoffer van fietsendiefstal zag een andere man met zijn fiets voorbijkomen. De gealarmeerde politie arresteerde de 41-jarige verdachte. Hij is ingesloten.

In de hal van het Centraal Station arresteerde de politie twee mannen die een vermoedelijk gestolen fiets aan elkaar verkochten. De verdachten werden op heterdaad betrapt en naar een politiebureau overgebracht. Ze krijgen een proces-verbaal voor diefstal en/of heling.



Skinheads stad uit begeleid
17-9-2001. Zaterdagnacht is een groep van 30 à 40 skinheads vanuit de binnenstad overgebracht naar het treinstation van Schiphol. De groep ging vervolgens met de trein richting Rotterdam. Dit alles om confrontaties met autonomen te voorkomen. De skinheads verzamelden zich zaterdagavond op het Centraal Station om vervolgens in de binnenstad te gaan stappen. Zij trokken met name de aandacht van zogenaamde autonomen. Om een confrontatie tussen de skinheads en de autonomen te voorkomen werden de skinheads door de politie aangesproken. Na overleg gaven zij zelf te kennen de stad te willen verlaten. Zij werden met een bus naar Schiphol gebracht, waar ze op de trein naar Rotterdam stapten.



Aanrijding met gestolen auto
17-9-2001. De politie ging zaterdagmiddag rond half een naar een aanrijding op de Ookmeerweg. Twee autos waren tegen elkaar gebotst. Eén van de autos bleek gestolen te zijn. De drie inzittenden renden weg. Een 15-jarige jongen werd achterhaald door de bestuurder van de aangereden auto en overgedragen aan de politie.



Autokraker Zeeburgerkade
17-9-2001. Zaterdagmiddag is op de Zeeburgerkade een 26-jarige man gearresteerd op verdenking van autokraak. De politie nam de autoradio die hij onder zijn kleding had in beslag. De verdachte gaf een valse naam op. Hij werd ingesloten.



Inbraak aan het Linnaeuspad
17-9-2001. In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee mannen aangehouden die worden verdacht van een inbraak in een bedrijfspand aan het Linnaeuspad. De verdachten zijn 28 en 32 jaar oud. Een van hen bedreigde één van de agenten. De politie kreeg een melding over de inbraak en constateerde ter plaatse dat een ruit was geforceerd. Binnen was onder andere meubilair doorzocht. De inbrekers hielden zich aanvankelijk stil. Ze werden tijdens een zoekactie, waarbij ook een politiehond werd ingezet, getraceerd en aangehouden.



Man te water
18-9-2001. Zondagochtend rond 11.30 uur raakte een 37-jarige man te water op de Oudezijds Voorburgwal. Waarschijnlijk verkeerde hij onder invloed van alcohol of drugs en is zo te water geraakt. Agenten zagen de man spartelen en doken hem na. De onfortuinlijke zwemmer werd door ambulancepersoneel ter plaatse behandeld. De politie bood hem daarna een warme douche aan De man is vervolgens naar een opvanghuis overgebracht.



Autokraker aangehouden
18-9-2001. Zondagmiddag betrapten twee Italiaanse toeristen een 47-jarige autodief op heterdaad. De man had een portierruit ingeslagen en een tas uit hun auto gestolen. De toeristen zagen dat de autokraker met hun tas liep en grepen hem vast. Vervolgens werd hij aan de politie overgedragen. De verdachte is vandaag voorgeleid voor de officier van justitie.

Overval op videotheek
18-9-2001. Zondagavond rond 23.00 uur vond er een gewapende overval plaats op een videotheek in Nieuw Sloten. Twee mannen drongen na sluitingstijd de winkel binnen en bedreigden een medewerker met een vuurwapen. Hij werd vervolgens aan handen en voeten vastgebonden en met een bijtende vloeistof in het gezicht gespoten. Hierna doorzochten de verdachten de winkel en gingen er met een nog onbekende buit vandoor. De man wist zich uiteindelijk te bevrijden en waarschuwde de politie.
Auto in brand
18-9-2001. Maandagavond rond 20.00 uur rukte de brandweer uit voor een brandende auto op de rijksweg A2. De auto was kort daarvoor betrokken geweest bij een aanrijding en vloog in brand toen de eigenaar hem probeerde te starten. De brand werd snel geblust en er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.



Gewapende man
18-9-2001. Vannacht heeft de politie bij het Wisseloordplein een man met een vuurwapen ontwapend. De 34-jarige verdachte verzette zich tegen zijn arrestatie en werd overmeesterd. Het vuurwapen dat hij bij zich had, is in beslag genomen.

De politie rukte uit na de melding dat er geschoten zou worden. Ter plaatse trokken de agenten hun kogelwerende vesten aan en zochten de omgeving af. Ze traceerden een man die een vuurwapen in zijn broekzak had. Een agent wist de man het wapen te ontfutselen. Hierna verzette hij zich tegen de politie. De verdachte werd overmeesterd met behulp van andere politiepersoneel. Niet bekend is of er inderdaad is geschoten.



Aanrijdingen A10-Oost
18-9-2001. Op de A10-Oost zijn maandag tijdens de ochtendspits bij twee verkeersongevallen, waarbij acht autos en bestelbusjes waren betrokken, drie gewonden gevallen. De drie vrouwelijke slachtoffers, twee van 50 en één van 21 jaar, zijn per ambulances naar ziekenhuizen overgebracht en mochten na behandeling naar huis. Vier autos werden afgevoerd door kraanwagens.

Het eerste ongeval ontstond toen een automobilist een andere auto sneed. Bij dit ongeval waren drie autos betrokken. Als gevolg van dit ongeval ontstond een file. Aan het einde van die file vond later een aanrijding tussen vijf autos plaats. Het betrof hier een zogenaamde kop- staartaanrijding, waarbij drie gewonden vielen. Het wijkteam Autosnelwegen handelt het ongeval af.



Overlast binnenstad
18-9-2001. In de binnenstad hebben tussen maandagochtend 07.00 uur en dinsdagochtend 07.00 uur 27 personen een verwijderingsbevel van de politie gekregen omdat ze drugsoverlast veroorzaakten. Zij moesten de buurt voor acht uur verlaten. Daarnaast maakten agenten nog eens 10 keer proces-verbaal op voor diverse overtredingen en vormen van overlast waaronder wildplassen, openlijk gebruik van drugs, overtreding van het messenverbod, hinderlijk drankgebruik en openbare fietsverkoop.



Vrouw overvallen in woning
17-9-2001. In de nacht van zondag op maandag werd een 65-jarige vrouw in haar woning in de wijk Groenelaan overvallen. Zij werd gekneveld en bestolen van een geldbedrag.
De door buren gewaarschuwde politie trof in een woning het vastgebonden slachtoffer aan. De vrouw was bij de woning opgewacht door een man. Hij drong de woning binnen voordat zij de deur had kunnen afsluiten. De man knevelde de vrouw en doorzocht de woning. Hij nam een geldbedrag mee en verliet de woning. De vrouw wist door te roepen en tegen de verwarming aan te tikken de buren te waarschuwen. Getuigen of mensen met informatie over dit misdrijf, wordt verzocht contact op te nemen met de recherche. Het team is bereikbaar op nummer (020) 559 29 21.
Drugdealers aangehouden
18-9-2001. Maandagochtend werden twee 21-jarige mannen aangehouden bij het Centraal Station, op verdenking van handel in harddrugs. De eerste man werd op heterdaad betrapt door de politie en bleek in het bezit van 18 bolletjes verdovende middelen. De drugs werden in beslaggenomen en de verdachte werd in verzekering gesteld.

De tweede drugdealer werd ook op heterdaad betrapt en probeerde de bolletjes verdovende middelen te verstoppen in zijn mond. De oplettende agenten zagen dit en wisten te voorkomen dat de man de bolletjes doorslikte. De verdachte bleek twee bolletjes in de mond te hebben. De drugs werden in beslaggenomen en de man kreeg een proces-verbaal.


Ramkraak boekwinkel
18-9-2001. Zondagmorgen rond 07.40 uur is er een ramkraak gepleegd op een boekenzaak aan het Christiaan Huygensplein. De inzittenden, twee mannen met bivakmutsen, reden met een vermoedelijk gestolen Ford Escort de pui aan diggelen. Het is nog niet duidelijk of de daders ook daadwerkelijk binnen zijn geweest en of er wat gestolen is. De rode auto werd later teruggevonden in Buitenveldert. Zaak Borrias: chauffeur gezocht
11-9-2001. De recherche van bureau Meer en Vaart heeft in het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 47-jarige R. Borrias twee arrestaties verricht. Borrias (zie foto) werd donderdag 5 juli rond 04.00 uur dood aangetroffen in zijn bovenwoning aan de Marco Polostraat. Zijn stoffelijk overschot werd gevonden toen de brandweer een brand in zijn woning bluste. Sectie wees uit dat het slachtoffer niet door de brand, maar door fysiek geweld om het leven kwam. De verdachten zijn 27 en 39 jaar oud en maken deel uit van een groepje mannen waarmee het slachtoffer regelmatig optrok in de Mercatorbuurt. Een van beiden heeft een volledige bekentenis afgelegd. De verdachten zitten in voorarrest. De verdenking bestaat uit diefstal met geweldpleging met de dood als gevolg, doodslag, moord en/of bandstichting.
De recherche is op zoek naar de taxichauffeur die de nacht van het misdrijf de verdachten heeft vervoerd vanaf de omgeving van het Leidseplein naar Amsterdam-West. Deze taxichauffeur wordt verzocht te bellen met (020) 559 36 43.
Meer lezen....
Reageren op de site?
Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.