Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Trendnota Arbeidszaken Overheid 2002

Een publicatie bij het onderwerp Overheid Algemeen 18 september 2001
De Trendnota biedt een samenhangend beeld van ontwikkelingen op het terrein van de arbeidszaken bij de publieke sector in het algemeen en de hele overheid in het bijzonder. De nota is onderdeel van de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De belangrijkste onderwerpen zijn: financiering van de collectieve sector met het accent op de loonkosten, arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen, pensioenen en sociale regelingen, werkgelegenheid en arbeidsmarkt, oplossing arbeidsmarktknelpunten collectieve sector, internationale ambtenaren en ten slotte enige actuele cijfers.
Centraal staat de aandacht voor het blijven beschikken over voldoende en goed gekwalificeerd personeel in de huidige krappe arbeidsmarkt onder het motto: "Investeren in mensen en kwaliteit". Het blijkt dat de aanbevelingen van de commissie Van Rijn van februari 2001 goed worden overgenomen en onder andere tot uitdrukking komen in de recent afgesloten overheidsCAOs. Bijvoorbeeld: de opbouw van een 13e maand in de CAO-Politie en de verdere flexibilisering en verbetering van arbeidsvoorwaarden in de sector Defensie. In het Onderwijs wordt onder meer gestreefd naar vermindering van werkdruk voor docenten door de inzet van meer ondersteunend personeel.

De aanbiedingsbrief


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***