Gemeente Deventer

Overeenkomst vernieuwing samenwerking met Sibiu

Sinds de Roemeense revolutie in 1989 zijn er contacten op allerlei niveaus tussen Deventer en de Roemeense stad Sibiu en haar ommeland. Ruim twaalfhonderd gezinnen hebben contact met een gezin daar en meer dan vijftig instellingen onderhouden een relatie met een collega-instelling in Sibiu en omgeving. Daarnaast zijn de laatste jaren rond de onderwerpen wijkbeheer en lokale economie programma?s ontwikkeld waarbij de gemeente en maatschappelijke organisaties uit Sibiu en omgeving en Deventer samen optrekken. Vanuit Overbetuwe is men eveneens in het district Sibiu actief.

Veel, heel veel is tot stand gekomen of in ontwikkeling. De samenhang dreigt echter uit beeld te raken. Om deze in kaart te brengen en om lijnen voor de toekomst uit te zetten zijn alle partijen in Deventer en Overbetuwe op uitnodiging van de Stichting Deventer-Roemenië en de gemeente Deventer rond de tafel gaan zitten. Dit heeft geresulteerd in de nota 'De toekomst van de interregionale samenwerking tussen het district Sibiu en de regio?s Deventer en Overbetuwe'.

Alle betrokken partijen (particuliere organisaties en de gemeente) onderschrijven deze nota. Op basis van deze nota is een convenant opgesteld dat betrokkenen 20 september tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben ondertekend in het Stadhuis. Tijdens de bijeenkomst gaf, na een welkomstwoord van burgemeester drs. J. van Lidth de Jeude, J. Achtereekte van de voorbereidingsgroep een toelichting op de nota.

Gezamenlijk werkplan

Een verkorte versie van de nota over de toekomstige samenwerking is in het Roemeens vertaald en toegestuurd aan alle betrokken partijen in Roemenië. Een delegatie die begin oktober vanuit Deventer en Overbetuwe Sibiu en omgeving bezoekt licht de plannen toe en gaat in discussie met de Roemeense partners over de accenten en de toekomstige samenwerking. Hierna wordt de nota omgezet in een gezamenlijk werkplan voor de komende jaren. De delegatie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente en maatschappelijke organisaties, besteedt daarnaast aandacht aan het programma lokale economie dat wordt opgesteld voor een deel van de dorpen rond Sibiu. Met dit programma wordt beoogd beleid en initiatieven te ontwikkelen die een impuls geven aan de landbouw en schapenteelt en aan alternatieve vormen van werkgelegenheid zoals het midden- en kleinbedrijf en plattelandstoerisme.