FNV

FNV: Rechtvaardige inkomensverdeling op politieke agenda

Door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten is grote onzekerheid ontstaan over de toekomst. Hoewel Nederland wel enige tegenwind kan verdragen, is het zaak om de komende maanden de economische situatie goed in de gaten te houden. Volgens de vakcentrale FNV is het van groot belang dat de overlegstructuren de komende tijd volop worden gebruikt, zodat het mogelijk is om het beleid op de ontstane situatie aan te passen.

Dit zegt de FNV in een eerste reactie op de Miljoenennota.

De FNV vindt dat het tijd is voor een rechtvaardige inkomensverdeling. De inkomensongelijkheid is de afgelopen jaren toegenomen. De grootste vakcentrale wil meer progressie in het belastingstelsel door het invoeren van hogere tarieven voor de hoogste inkomens of door één tarief voor aftrekposten vast te stellen. Daarnaast wil de grootste vakcentrale mensen met een topinkomen boven de één miljoen gulden zwaarder belasten. Inkomens vanaf 3 miljoen moeten tegen een tarief van 100% worden belast.

Het tempo waarin het kabinet maatregelen neemt, die de combinatie van arbeid en zorg verbeteren, te traag. De vakcentrale voorziet dat de staatsschuld nog eerder is afgelost dan dat de inhaalslag op arbeid en zorg ten opzichte van andere Europese landen is gemaakt.

De FNV pleit voor een ambitieus actieplan, waarin een verlofverzekering naast kinderopvang de kern vormt. In een fiscale bonus voor herintredende vrouwen ziet de FNV weinig. Het verhogen van de combinatiekorting - een heffingskorting voor werkende ouders - zet meer zoden aan de dijk.

De FNV roept het kabinet op om de inzet op scholing te intensiveren. Een belangrijk instrument daarbij is de Persoonlijke Ontwikkelingsregeling (POR). Met het geld op deze individuele rekening kan de werknemer zelf scholing 'inkopen'. Net als bij de spaarloonregelingen het geval is, moet er voor de POR een belastingvrijstelling komen.

De onzekere toekomst dwingt ons om de loonkosten goed in de gaten te houden. Daarom wil de FNV de lasten op arbeid op twee manieren verminderen: de premiereserve benutten voor een gezonde financiering van de WAO en werkgeverspremies verlagen.

Deels moet er een verschuiving naar het milieu plaatsvinden. Het is een gemiste kans dat de verlaging van de vennootschapsbelasting niet wordt gecombineerd met de invoering van een energiebelasting voor grootverbruikers. Dit moet bij voorkeur in Europees verband gebeuren.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Els Tieman 06 53 159226

18 sep 01 15:22