Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 14 SEPTEMBER

2001 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering keurt het voorstel goed waarmee het reguleringsmanagement in Vlaanderen effectief van start kan gaan, met de bedoeling de Vlaamse regelgeving te vereenvoudigen en kwalitatief te verbeteren. Het voorstel is gebaseerd op het eindrapport van een externe consultant. Voor het reguleringsmanagement zullen drie sporen gevolgd worden: administratieve lastenverlichting, juridisch-technische vereenvoudiging en de kwaliteit van de regelgeving. Centraal staat de cordinerend-sturende rol van de Vlaamse regering. Het goedgekeurde voorstel omvat ook de oprichting en werking van een nieuwe Kenniscel Reguleringsmanagement. Ze wordt ondergebracht bij de afdeling Kanselarij van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De recente staatshervorming, de herverdeling van de bevoegdheden binnen de Vlaamse regering en het aantreden van een tiende lid van de Vlaamse regering noodzaakten een aanpassing van het besluit dat de organisatie van de kabinetten van de Vlaamse ministers regelt. De Vlaamse regering keurt dat nieuwe besluit goed.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT:

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering een wijziging van de statuten van de nv Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen goed. De wijzigingen betreffen de aanpassing van het maatschappelijk doel en het omzetten van een aantal bedragen in euro. De wijzigingen moeten nog voorgelegd worden aan de mede-oprichters van de nv.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Met de principile goedkeuring van 2 voorontwerpen van besluit wil de Vlaamse regering de subsidiring mogelijk maken van infrastructuurwerken uitgevoerd door voorzieningen van bijzondere jeugdbijstand (begeleidingstehuizen, gezinstehuizen, dagcentra, diensten voor pleegzorg, .). Daartoe wordt het besluit van 8/6/99 gewijzigd en wordt een besluit goedgekeurd dat de investeringssubsidie en de bouwtechnische normen vastlegt. De ontwerpen worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal wijzigingen goed in verband met de totale investeringssubsidie en de bouwtechnische normen voor infrastructuurwerken bij de preventieve en ambulante gezondheidszorg. Vroeger werd de norm voor de gesubsidieerde oppervlakte bepaald door het aantal voltijdse equivalenten van de erkende personeelsformatie. Omdat men in deze sector veel met vrijwilligers, tijdelijken, e.a. werkt, is het nodig de formulering uit te breiden tot de volledige aanvaarde personeelsformatie.


* * *

De Vlaamse regering keurt een besluit tot uitvoering van het zogenaamde Kwaliteitsdecreet in verband met het algemeen welzijnswerk principieel goed. Het nieuwe besluit integreert 2 vorige regeringsbeslissingen in een besluit dat al aan de Raad van State werd voorgelegd. Het nieuwe besluit wordt nu ook voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 245.000 euro (10 miljoen fr.) toe aan de Universiteit Gent voor het project "WHO/EURO Multicentre Study of Suicidal Behaviour". Het onderzoek behelst 2 aspecten: een beeld krijgen van de epidemiologie van zelfmoordpogingen en nagaan of bepaalde karakteristieken van zelfmoordpogers een voorspellende waarde hebben voor toekomstig sucidaal gedrag.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het tijdelijk project trajectbegeleiding in het deeltijds beroepssecundair onderwijs goed. Het besluit regelt de toekenning van extra uren-leraar voor de periode van oktober 1999 - augustus 2002.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt de aanstelling van een nieuw lid in het beheerscomit van de VDAB als
vertegenwoordiger van de representatieve werkgeversorganisaties goed. Het Vlaams Economisch Verbond draagt de heer Marc Blomme voor. De Vlaamse regering onderschrijft die keuze.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering kent een subsidie van 176.000 euro (7,1 miljoen fr.) toe aan het Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC) met zetel in Hongarije. Deze non-profit organisatie assisteert in het kader van de EAP Task Force bij het oplossen van milieuproblemen in Centraal- en Oost-Europa. Binnen het milieubeleid zal de nadruk gelegd worden op het ontwikkelen van instrumenten voor een effectieve integratie van milieubelangen in een economisch en sectoraal beleid, vooral transport, regionale, stedelijke en landelijke ontwikkeling en landbouw. De aandacht zal ook gevestigd worden op het verdelen van kosteffectieve milieustrategien en het ontwikkelen van
milieumanagementcapaciteiten op lokale en regionale niveaus.


* * *

Met het oog op de invoering van de euro keurt de Vlaamse regering na advies van de Raad van State definitief een besluit goed dat een aantal reglementaire bepalingen binnen het bevoegdheidsdomein van de afdeling Bos & Groen aanpast. Het gaat hierbij om de omzetting van bedragen in Belgische frank naar euro in de regelgeving betreffende bos, jacht en riviervisserij.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt het Zetelakkoord tussen Belgi en de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU) goed. Door het akkoord mogen de 8 landen van de WAEMU een verbindingsbureau in Belgi installeren.


* * *

De Vlaamse regering keurt na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties opnieuw principieel een aantal wijzigingen aan het Vlaams Personeelsstatuut goed. De wijzigingen betreffen onder meer de upgrading van niveau E naar D zonder overgangsexamen maar met functioneringsevaluatie, de omzetting van de bedragen van salarisschalen en vergoedingen in euro en de invoering van de mogelijkheid om gedetacheerd te worden naar het kabinet van een federale regeringscommissaris, bestendig afgevaardigde, burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met de vakbonden keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel enkele besluiten goed tot aanpassing van de regeling van reis- en
maaltijdvergoedingen voor het personeel bij de Vlaamse Overheidsadministratie. De nieuwe besluiten hebben tot doel de reglementering die nu nog geregeld wordt door Koninklijke Besluiten te vervangen door Vlaamse regelgeving en te integreren in het Vlaams Personeelsstatuut, in het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen en in het personeelsstatuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van een technisch nazicht, het ontwerpdecreet definitief goed tot wijziging van het Decreet van 16 april 1996 op de bescherming van landschappen. Zo wordt onder meer het beheer van beschermde landschappen versoepeld. Het ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt de sluiting van de zitting 2000-2001 van het Vlaams Parlement op 23 september goed. De dag erop, op maandag 24 september dus, wordt de gewone zitting van het nieuwe werkjaar 2001-2002 geopend. einde

-----