CDA

De Hoop Scheffer over Troonrede: Veel waarheden, weinig concrete voorstellen

CDA-leider De Hoop Scheffer vindt dat de Regering in de Troonrede een aantal juiste constateringen doet, maar te vaak blijft steken in 'meer in plaats van anders'.

De Hoop Scheffer: "De Troonrede bevat een aantal uitspraken waarvan ik zeg 'goed dat de Regering dat onderkent'. Dan doel ik vooral op de uitspraken over de overheid die normen moet stellen en ook handhaven en een waarschuwing tegen vrijblijvendheid. Ook vraagt de Regering terecht om waakzaamheid ten aanzien van de economische ontwikkeling. Wanneer het echter gaat om de voornemens van het kabinet om bijvoorbeeld invulling te geven aan 'meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de samenleving' dan zie ik daar helaas te weinig van terug. Ook ten aanzien van de internationale veiligheidssituatie had ik eerlijk gezegd al meer van de Regering verwacht. Waar Kok spreekt van een 'oorlogssituatie' vinden wij dat terecht, maar dan had ik daar ook iets over in de Troonrede willen horen."

Bij een aantal specifieke punten plaatst De Hoop Scheffer vraagtekens: "De stelling dat de inkomens over de hele linie zijn verbeterd miskent de problemen van sommige huishoudens. Een centrum voor ethiek en gezondheidsbeleid is goed, maar liever had ik stellingnames van het kabinet verwacht in deze dossiers. Dat 'de knelpunten in het treinverkeer gefaseerd worden weggenomen' is feitelijk natuurlijk het accepteren van de problemen. De woorden over inburgering en over asielzoekers die het land ook weer moeten verlaten zijn terecht, maar in de praktijk blijkt daar nog niet zoveel van."