CDA

Forse kritiek op Troonrede, vanwege gebrek aan aandacht voor gevolgen van aanslagen in VS

CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer heeft dinsdag forse kritiek geuit op de troonrede. Hij betreurt het dat geen aandacht is besteed aan de gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten voor Nederland. "Hoe je omgaat met een multiculturele samenleving", aldus De Hoop Scheffer. Hij prees de genuanceerde manier waarop moslims in Nederland op de aanslagen hebben gereageerd.

Ook had het kabinet in de troonrede volgens de CDA-leider de aanzet kunnen geven tot een discussie over een algemene indentificatieplicht. De aanslagen in de VS nopen volgens de Hoop Scheffer tot bezinning daarover. De overheid moet strenger zijn, maar tegelijkertijd dient de privacy van burgers te worden gewaarborgd, vindt hij.

Ook de gevolgen van de terroristische daden voor de economie vindt De Hoop Scheffer onderbelicht. De troonrede bevatte volgens hem te veel "business as usual". Het kabinet heeft "gouden gelegenheden" laten liggen om aandacht te besteden aan onderwerpen die samenhangen met de aanslagen in de VS.