Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

18/09/2001 - Miljoenennota 2002 vertoont tekenen van sleetsheid

Duidelijk wordt dat de economie niet zich niet zo voorspoedig ontwikkelt als de laatste jaren. De groei van de economie en van de werkgelegenheid vallen terug. En hoe de ontwikkeling feitelijk zal zijn, is na de gebeurtenissen in New York en Washington, al helemaal niet meer te voorspellen. De zekerheden van gisteren zijn de onzekerheden van vandaag geworden.

Het kabinet is verantwoordelijk voor de (goede) gang van zaken in de publieke dienstverlening. Schrijnend duidelijk werd in de achterliggende jaren dat bezuinigingen hun sporen na laten. De kwaliteit van de dienstverlening laat veel te wensen over. Daarvoor is meer nodig dan een arbeidsvoorwaardenontwikkeling die in de pas loopt met die van de marktsector, zoals het kabinet lijkt na te streven. Het kabinet trekt 3,8 miljard gulden uit om de achterstanden in de collectieve sector weg te werken. Maar formuleert daarbij helaas geen doelen die meetbaar resultaten opleveren, bijvoorbeeld het verkorten van de wachtlijsten in de gezondheidszorg. Eerder heeft het CNV in dit kader gepleit voor een nationaal herstelplan, waarin de koers wordt uitgezet om tot een herstel van de collectieve sector en de publieke dienstverlening te komen.

Uit cijfers van het SCP blijkt dat de inkomensontwikkeling over de laatste jaren positief is met uitzondering voor de mensen, die een uitkering ontvangen. Ongeveer tien jaar geleden kon tien procent van de huishoudens moeilijk of zeer moeilijk rondkomen. Ondanks de toename van de welvaart is dat niet veranderd. Het lijkt bijna een geaccepteerd gegeven. Niet een impuls voor een extra inspanning. Het CNV heeft er al vaker voor gepleit om mensen, die drie jaar op het minimum zitten, een vijf procent hogere uitkering te geven. Het kabinet kondigt een aantal fiscale maatregelen aan om de armoedeval aan te pakken. Met de Raad van State vindt het CNV dat het om een pakket van maatregelen gaat zonder structureel karakter; de beschikbare middelen kunnen beter op een andere wijze worden ingezet, bijvoorbeeld voor scholing.

In het kabinetsbeleid krijgt de ondersteuning van het combineren van zorg en arbeid veel aandacht. Die aandacht uit zich vooral in het bevorderen van de arbeidsparticipatie van vrouwen en het scheppen van voorwaarden daartoe. Het CNV kan zich niet aan de indruk onttrekken dat daarbij een klimaat wordt geschapen waarin vrouwen bijna gedwongen worden deel te nemen aan betaalde beroepsarbeid. Die ontwikkeling achten wij ongewenst. In het emancipatiebeleid moet het gaan om het scheppen van voorwaarden waarbinnen vrouwen én mannen keuzes kunnen maken, die passen bij hun levensfase.

Het CNV heeft tevergeefs gezocht in de rijksbegroting naar kabinetsinitiatieven om de ongewenste economische ontwikkeling om te buigen. Uit de cijfers blijkt dat de werkloosheid volgend jaar weer gaat stijgen na een jarenlange daling. Die ontwikkeling moet worden gekeerd.
De inflatie is het afgelopen jaar stevig opgelopen, van 2,5 procent tot 4,5 procent. Te hoge inflatie holt de economische weerbaarheid van ons land op den duur uit. Eén van de oorzaken van de te hoge inflatie wordt veroorzaakt door de gestegen BTW-tarieven. In zijn verklaring voor de te hoge inflatie wijst het kabinet wel erg gemakkelijk naar de loonontwikkeling. Daarmee versterkt het kabinet de indruk dat sociaal-economisch beleid vooral loonbeleid is. Het fiscaal instrument onder andere de BTW wordt over het hoofd gezien. Het CNV bespeurt tekenen van sleetsheid in de miljoennota en had de begroting van het laatste kabinet-Kok graag wat ambitieuzer gezien.

Meer informatie voor de politieke en sociaal-economische redactie: Bart Zwagemaker: 030291 37 09 of 06 22 514 746, Karin Jansen: 030291 37 07 of 06 53 400 399

---