Universiteit van Amsterdam


Kunst en de openbare ruimte
Gepubliceerd op dinsdag 18 september 2001

Vrijdag 21september 2001 verscheen een publicatie van de Universiteit van Amsterdam: Kunst en de openbare ruimte. Verschillende auteurs, onder wie architecten, kunstenaars, opdrachtgevers en kunstmanagers, schreven over hun ervaringen met kunst in de openbare ruimte. Het boek stond onder redactie van Wim Beeren, Hein van Haaren en Tineke Jong en is uitgegeven door de Amsterdam University Press (AUP).

De UvA is opdrachtgever van een aantal monumentale kunstwerken en stelde daarom een eigen Adviescommissie Kunst in, met zowel externe deskundigen als universitair betrokkenen. De universiteit wil met dit boek Kunst en de openbare ruimte een academisch discours over de plaatsing van kunstwerken aan gebouwen, of binnen een architectonische omgeving, stimuleren.

In het boek zijn bijdragen opgenomen van:
Wim Beeren, oud-directeur van het Stedelijk Museum en tot zijn overlijden voorzitter van de adviescommissie Kunst van de UvA Wim Driehuis, hoogleraar Economie aan de UvA
Gijs Frieling, beeldend kunstenaar
Lily van Ginneken, directeur van Stroom (Haags centrum voor beeldende kunst)
Hein van Haaren, kunsthistoricus
Joop Linthorst, oud-wethouder voor o.a. Kunstzaken in Rotterdam Sijbolt Noorda, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. De bijdragen van landschapsarchitect Adriaan Geuze en architect Carel Weeber hebben de vorm van een interview.
VerwijzingenBestel Kunst in de openbare ruimte Bron Amsterdam University Press