Korps: Groningen, plaats: Diverse 18-09-2001
Politiebericht Groningen
Dinsdag 18 september 2001

Dagelijkse berichten

Eenrum: auto in sloot
Een 78-jarige man uit Wehe den Hoorn raakte maandagmiddag met zijn auto in een sloot langs de Handerweg in Eenrum. De man raakte niet gewond en kon zelf uit de auto komen. Hij bleek in slaap te zijn gevallen waardoor hij met de wagen naast de weg kwam en in de sloot belandde. De auto is door een bergingsbedrijf uit de sloot getakeld.

Kolham: vrachtwagen in brand
Op de A7 bij Kolham raakte maandagmorgen een vrachtwagencombinatie, geladen met maïs door nog onbekende oorzaak in brand. De chauffeur, een 33-jarige man uit Ulrum, werd door een hem inhalende automobilist gewaarschuwd waarop hij stopte en zijn oplegger afkoppelde. Met brandblussers van de helpende automobilist en de politie kon het vuur onder controle worden gehouden tot de komst van de brandweer die het vuur definitief doofde. De vrachtwagencombinatie is vervolgens onder begeleiding van een bergingsbedrijf naar Groningen gebracht. Er wordt onderzocht hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

Delfzijl: man beroofd
Aan de Fransestraat in Delfzijl is maandagavond een 36-jarige man uit Delfzijl beroofd. De man was te voet onder weg naar huis en werd aangesproken door twee jongens op een scooter. De passagier vroeg de man hoe laat het was en toen de man van zijn horloge opkeek om de tijd mee te delen werd hij met een vuurwapen bedreigd en gesommeerd zijn portemonnee af te geven. Toen de man dat had gedaan gingen de overvallers er vandoor. Het slachtoffer raakte niet gewond. De buit bedraagt naast persoonlijke bescheiden enkele honderden guldens. De politie onderzoekt de beroving.

Appingedam: gewonden bij ruzie in woning
Bij een ruzie in een woning aan de Uiterdijk in Appingedam zijn maandagnacht de 56-jarige bewoner en een 32-jarige vrouw uit Groningen gewond geraakt. De vrouw was samen met haar 39-jarige vriend, ook uit Groningen, op uitnodiging van de bewoner vanuit Groningen naar diens woning in Appingedam gegaan. Om nog onduidelijke reden kreeg het drietal ruzie dat uitmondde in een vechtpartij. Daarbij werd de bewoner door de vrouw met een mes gestoken. Ook werd hij door de vriend van de vrouw geslagen. De bewoner zag kans de woning uit te vluchten en de politie te waarschuwen. De man is met diverse verwondingen aan hoofd, handen en armen voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. In de woning troffen politiemensen de vrouw en haar vriend aan. De vrouw bleek ook gewond te zijn. Zij werd met een slagaderlijke bloeding naar een ziekenhuis overgebracht. De vriend van de vrouw lag te slapen en werd aangehouden. Na behandeling zijn ook de vrouw en de bewoner van de woning aangehouden. Ze zijn alle drie ingesloten. De toedracht van de ruzie is onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Stadskanaal: man bedreigd
Een 21-jarige man uit Stadskanaal is maandagavond bedreigd bij zijn woning aan de Drentsemonden in Stadskanaal. De man werd bij thuiskomst door een kennis aangesproken die hem met vermoedelijk een vuurwapen bedreigde en geld, dat hij hem nog schuldig zou zijn, opeiste. Het slachtoffer werd gedwongen in de auto van de kennis mee te gaan. In het centrum van Stadskanaal werd hij uit de auto gezet en gesommeerd geld te gaan halen. De man deed dit niet en waarschuwde via familie de politie. Zij belager werd bij een onderzoek in het centrum van Stadskanaal niet meer aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

Winschoten: inbrekers aangehouden
De politie heeft maandagnacht op de Verlengde Kloosterlaan in Winschoten drie mannen in de leeftijd van 22, 23 en 26 jaar uit Polen aangehouden. De mannen zaten in een auto die met hoge snelheid langs een telecommunicatiebedrijf aan de Papierbaan in Winschoten reed, op het moment dat de politie daar een onderzoek instelde naar aanleiding van een inbraak waarbij een deur en enkele vitrines werden vernield. In de auto van de mannen werden lichtmetalen velgen en bandjes karts aangetroffen. Bij het door de politie ingesteld onderzoek kon blijken dat maandagnacht was ingebroken in kartcentrum in Veendam. Daarbij werd kartbanden gestolen. Bij de inbraak in Winschoten werd een radardetector weggenomen. Verder wordt daar niets vermist. De drie verdachten zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. Onderzocht wordt of de mannen mogelijk iets te maken hebben met de inbraak aan de Papierbaan in Winschoten.

Groningen: uitzending Opsporing Noord
In de maandelijkse uitzending van Opsporing Noord, het programma dat politie en justitie helpt bij de opsporing, zitten dinsdagavond zes items waar de medewerking van het publiek wordt gevraagd. In fotozaken in Veendam en Hoogezand werd apparatuur weggenomen, bij de Hulpverleningsdienst in de stad werden laptops gestolen en bij een stempelfabriek in Groningen werd apparatuur weggenomen. Van de daders worden videobeelden getoond. Uit het museum Het Hogeland in Warffum werd een schilderij gestolen die later is teruggevonden in Assen. Van de dader wordt een signalement getoond en een bandopname met de stem van de man wordt uitgezonden. Verder is de politie op zoek naar de eigenaar van een saxofoon die gevonden werd en er wordt aandacht gevraagd voor de doodslag/moord op Jan de Wit uit Oude Pekela. Inmiddels is in deze zaak een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd. In het preventie-item worden de gevaren van snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden toegelicht en de manier waarop de politie controles uitvoert bij de werkzaamheden op de N33 en de A7. Verder geeft politieproducer J. Reitsema de resultaten van de vorige uitzendingen.

Groningen: autokraakster
In de Kruitgracht werd maandagavond een 29-jarige autokraakster aangehouden na een melding van een buurtbewoonster. De politie trof de vrouw in het bestelbusje aan en zij mocht mee naar het bureau. Zij legde een bekennende verklaring af en werd met een proces-verbaal op vrije voeten gesteld.

Groningen: winkeldief bijt van zich af
Een 25-jarige Stadjer die samen met een 18-jarige vrouw in een supermarkt werd betrapt op het stelen van levensmiddelen ging in gevecht met een winkelbediende. De man beet in een worsteling het personeelslid meerdere malen in borst en probeerde te slaan. De vrouwelijke helft van het duo werd door overig personeel tegen gehouden. Beide werden overgedragen aan de politie en zijn in verzekering gesteld.

Groningen: gordelcontrole
Op het Emmaplein en bij de Emmabrug heeft de politie maandagmiddag een veiligheidsgordelcontrole uitgevoerd. In totaal droegen 27 automobilisten geen gordel en kregen zij een bon van 90 gulden. Op de Aweg werd maandagochtend gecontroleerd op de draagplicht en daar werd 10 maal het bonnenboekje getrokken. Een automobilist kreeg een bekeuring voor een verlopen APK.

Groningen: zwervers slaan medezwerver
De politie zag maandagmiddag bij de Naberpassage drie zwervers staan bij een plas bloed. Naar hun zeggen was er geen vechtpartij geweest of iets dergelijks. Bij een door de agenten ingesteld onderzoek bleek dat een 49-jarige man zonder vaste woonplaats was bedreigd en mishandeld. Zij troffen het slachtoffer aan op de Vismarkt. De man werd voor behandeling van zijn hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht en deed aangifte. Twee van de zwervende stadsgenote ( 42 en 32) werden aangehouden en ingesloten voor nader verhoor. Naar de derde man wordt nog gezocht.

Groningen: 15-jarige nepcollectant opgepakt
Na klachten van buurtbewoners van de Metaallaan spoorde de politie een 15-jarige nepcollectant in een flat op die pennen verkocht. De jongen bracht de pennen aan de man door te zeggen dat de opbrengst voor een kinderboerderij bestemd was. Bij zijn aanhouding bekende hij dat hij de opbrengst in eigen zak stak. Na verhoor werd de jongen vrijgelaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: man met steekwonden
De politie trof maandagochtend een 32-jarige man uit Hoogezand aan die gewond door vermoedelijk messteken in de Bloemstraat stond. Na veel aandringen van de agenten liet de man zich voor zijn verwondingen behandelen in het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat de man zich eerder in de ochtend zich bij diverse lokaliteiten agressief had gedragen. De politie probeert te achterhalen wie de man gestoken heeft.

Groningen: lasergun snelheidscontrole
Op de Groningerweg tussen Zuidwolde en de Beneluxweg werd maandagochtend een snelheidscontrole gehouden met de zogeheten lasergun. Een automobilist overschreed de maximumsnelheid met 28 km per uur. Verder reden nog 12 bestuurders harder dan de toegestane 60 km per uur.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 c/m)