Gemeente Leeuwarden

Stimulering watertoerisme: forse uitbreiding van recreatievoorzieningen in binnenstad

oldehove_prinsentuin.JPG Leeuwarden is gesitueerd op het kruispunt van twee
belangrijke watersportgebieden, nl. het Fries merengebied en het Lauwersmeergebied. Water vormt dan ook een es- sentieel onderdeel van het toeristisch imago van de Friese hoofdstad. De bereikbaarheid van Leeuwarden per boot zal de komende jaren verbeteren door het opwaarderen van bestaande vaarroutes (Bonkevaart en Wirdumervaart) en door het realiseren van de Staande Mastroute, de Middelseerûte en de Kleiroute. Verder wordt hard gewerkt aan het verbeteren vande kwaliteit van de binnenstads- grachten en het water van de Potmarge (de waterverbinding tussen de binnenstad en het buitengebied).

Het college van burgemeester en wethouders wil nu een impuls geven aan het versterken van de recreatieve mogelijkheden van de watersportmogelijkheden in de binnenstad. Door het vaststellen van de nota Stimuleren van de waterrecreatie in de binnenstad van Leeuwarden kan een vervolg worden gegeven aan de infrastructurele investeringen in de binnenstadsgrachten en -singels. Dit betekent dat gedurende de periode 2002 - 2004 een groot aantal recreatieve voorzieningen zal worden gerealiseerd in de binnenstad. Deze voorzieningen zijn o.a.:
1. Inrichting van een charterhaven aan de Westerkade;
2. Verbetering van de sanitaire voorzieningen bij de aanlegplaatsen Prinsentuin en Westerkade;

3. Realisering van aanlegsteigers bij Prinsentuin, Westerplantage en Westerkade;

4. Extra station voor inzameling van afvalwater (zgn. Bilgewaterstation);

5. Verbetering van bewegwijzering Binnenstadsgrachten en -singels;
6. Het uitdiepen van de Zuiderstadsgracht ten westen van de Prins Hendrikbrug om op deze plek de charter- en museumschepen te kunnen huisvesten;

7. Het uitbreiden van de charterhaven bij de Willemskade (nadat de Zuiderstadsgracht is uitgediept);
8. Inrichting van de Museumhaven met traditionele (bedrijfs)vaartuigen, als historische aanvulling van het stadsbeeld van Leeuwarden;

9. Het inrichten van een aanlegplaats aan de kade Nieuweweg voor passanten die een kort bezoek willen brengen aan de binnenstad. Verder komen bij de kade aan het Beursplein aanlegvoorzieningen voor rondvaartboten.

De totale kosten van de investeringen worden geraamd op ruim vijf miljoen gulden. Uitvoering van de plannen is afhankelijk van het beschikbaar komen van externe financieringsstromen. In dit kader heeft de gemeente Leeuwarden een beroep gedaan op co-financiering door de provincie Fryslân (een bijdrage van 1 miljoen gulden is aangevraagd) en financieringsstromen in het kader van Kompas van het Noorden (eveneens is een bijdrage van 1 miljoen gulden aangevraagd).