Gemeente Leeuwarden

Binnenkort start uitgifte Buitenplaatsen in Zuiderburen

Op korte termijn wordt er gestart met de uitgifte van vijf zgn. Buitenplaatsen. Deze Buitenplaatsen variëren in grootte van ca. 5000 m2 tot ca. 6000 m2 en zijn gericht op mensen die een groot belang hechten aan privacy en exclusief wonen. Op een Buitenplaats mogen maximaal vijf woningen gerealiseerd worden. Het is ook mogelijk om op een Buitenplaats één woning te bouwen. De kavels zijn gepositioneerd in het hoger marktsegment en hebben een vanafprijs van fl. 1.250.000,- excl. BTW (¤ 567.000).

De vijf Buitenplaatsen zijn gelegen in het recentelijk aangeplante bosgebied (Bosk van Pylkwier) nabij Hempens en maken onderdeel uit van de wijk Zuiderburen. Deze Buitenplaatsen moeten `pareltjes' in het bos worden met een hoog kwaliteitsniveau. Van oudsher zijn Buitenplaatsen culturele uitingen van de maatschappij op dat moment. In Zuiderburen, in het toekomstige Pylkwiersterbos dienen de Buitenplaatsen dan ook een uitdrukking te zijn van de 21e eeuw.

Momenteel heeft de gemeente een aantal gegadigden voor een Buitenplaats. Deze mensen zullen worden aangeschreven en worden uitgenodigd voor een informatiesessie. Tijdens deze sessie zullen de welstandsrichtlijnen nader toegelicht worden en zal de gegadigden gevraagd worden om een schetsplan in te dienen. Deze ingediende ontwerpen worden door een selectiecommissie beoordeeld. Het beste ontwerp mag als eerste een bouwkavel uitzoeken en wordt in de gelegenheid gesteld om het ingediende plan verder uit te werken en te realiseren.

De criteria waarop de inzendingen beoordeeld worden zullen aan potentiële kandidaten bekend gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Serge Hollander, Stadsontwikkeling en -beheer, telefoon: 233 88 25.