Rijksuniversiteit Groningen

Mechanismen achter ontstekingen onderzocht

Ontstekingen treden op bij infecties of verwondingen. Promovendus drs. Maarten Nijsten onderzocht verschillende aspecten van zogeheten systemische ontsteking. In tegenstelling tot bij lokale ontsteking is hierbij het gehele lichaam betrokken. Het bekendste voorbeeld ervan is koorts. Regelmatig kan een ernstige lokale ontsteking resulteren in systemische ontsteking. Dit komt vaak voor bij patiënten die een ernstig ongeval hebben gehad of bij patiënten die op de intensive care liggen. Het is inmiddels aangetoond dat stoffen die bij lokale ontstekingen vrijkomen, ook systemische effecten kunnen hebben. Met name van witte bloedcellen is bekend dat zij stoffen afgeven die koorts kunnen veroorzaken. In een van de eerste onderzoeken in het kader van zijn promotie stelde de promovendus bij brandwondenpatiënten vast dat de hoeveelheid van het zogeheten interleukine-6 (IL-6) in het bloed verhoogd is. Er bleek een samenhang te zijn met de lichaamstemperatuur. Andere onderzoekers hebben later aangetoond dat IL-6 inderdaad koorts opwekt als het bij mensen wordt toegediend. Cytokinen zoals IL-6 veroorzaken in het bloed een scala aan biochemische veranderingen, die Nijsten gedetailleerd in kaart bracht. Een vroege marker voor ontsteking blijkt procalcitonine te zijn, zo stelde hij in een vervolgonderzoek vast. De stof blijkt sneller in het bloed te stijgen dan de bekende eiwitten die bij ontsteking in verhoogde mate worden aangemaakt. Bovendien ontdekte hij dat procalcitonine in de lever wordt aangemaakt.

Tenslotte stelde Nijsten vast dat bloedplaatjes ook een rol spelen bij ontsteking en dus niet alleen bij bloedstolling. Hij onderzocht de veranderingen in het aantal bloedplaatjes bij ernstig zieke patiënten. De patiënten die uiteindelijk komen te overlijden blijken meer bloedplaatjes te verbruiken dan patiënten die overleven. Deze kennis kan van belang zijn voor de prognose van ernstig zieke patiënten. /ImK

Maarten Nijsten (Scheveningen, 1960) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen, het Brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst te Amsterdam. Na zijn promotie blijft Nijsten werken op de afdeling chirurgische intensive care van het AZG.

Datum en tijd

woensdag 19 september 2001, 16.00 uur

Promovendus

drs. M.W.N. Nijsten, tel. (050)361 61 61, pieper 558 26, e-mail: m.w.n.nijsten@chir.azg.nl (werk)

Proefschrift

Acute systemic inflammation in health and disease

Promotores

prof.dr. H.J. ten Duis en prof.dr. T.H. The

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie