Ingezonden persbericht

BIJZONDERE BIJDRAGEN
audiovisuele kunst op Nederlands Film Festival
19 - 28 september 2001

Winkel van Sinkel, 't Hoogt, Stadhuis, Schouwburg, Cultuurnet_nl (LOKV gebouw)

STICHTING LAZY MARIE presenteert in samenwerking met Stichting Dziga en het Nederlands Film Festival van 19 tot en met 28 september audiovisuele kunst in en rond de festivallocaties in het centrum van Utrecht. Tijdens de 21e editie van het Nederlands Film Festival zijn er in de openbare ruimtes van de festivallocaties kort videowerk en opvallende beeld-, licht- en geluidsinstallaties te zien: uiteenlopend van interactief tot single screen, van digitaal tot super8, van abstract tot narratief.

LAZY MARIE presenteert beginnende en ook bekende videokunstenaars uit Nederland. Het publiek wordt in de binnenstad van Utrecht op onverwachte plekken verrast. In de Winkel van Sinkel is werk te zien van Marc Bain (nieuw werk, 2001), Ineke Bakker Dwaal/Sporen (2000), Claartje de Geus Spiegeling (2000), Janneke Küpfer (nieuw werk, 2001), Lin de Mol About Green Things (2001), Adriaan Lokman, Barcode (2001) en Sonja Wyss Die Krähe (2001). Op weg van de Winkel van Sinkel naar 't Hoogt worden voorbijgangers verrast met de slakken-Dans (2000) van Elske Neus achter de ruiten van het Cultuurnet_nl (LOKV gebouw) en in de erker van het Stadhuis hangt Sketch for Angels (2000) van Pia Wergius. In de toiletten van filmtheatercafé 't Hoogt maken bezoekers kennis met Übermass (2000-2001), een creatie van Tom Vullings. Tenslotte is Polevaulters (2000) van Jasper van den Brink te zien in de Utrechtse Stadsschouwburg.

DZIGA gaf vier beeldend kunstenaars de opdracht om in het filmarchief op zoek te gaan naar oude filmklassiekers en deze te bewerken in een installatie. In de Winkel van Sinkel zijn de installatie Konijn (2001) van Mascha Halberstad, Jac Splinters En nu er uit! Meteen! (2001) en het werk Raw Meat part 9 (2001) van Adrie Zalk te bezichtigen. Het werk Non-Stop-Violence (2001) van Ferdinand Maks staat in 't Hoogt.