Gemeente Eemnes

Informatieavond over nieuw plan busdienst Soest en omgeving

Op 19 september 2001 organiseert de provincie Utrecht een informatieavond over een nieuw plan voor de busdiensten in Soest en omgeving. De avond is bedoeld voor bewoners van de gemeenten Soest, Baarn en Eemnes en vindt plaats in De Rank, Soesterbergsestraat 18 in Soest. De informatieavond begint om 19.30 uur.

Aanleiding
De provincie Utrecht, verantwoordelijk voor het busvervoer in het oostelijk gedeelte van de provincie, heeft plannen voor een verregaande aanpassing van de busdiensten in Soest en omgeving. Al bij de vaststelling van de dienstregeling dit voorjaar, besloot de provincie dat er op korte termijn iets moest gebeuren met de dienstverlening van de bussen in en om Soest. De provincie vond het namelijk niet langer verantwoord dat de bussen van de lijnen 71 tot en met 74 in de huidige hoge frequentie zouden blijven rijden, terwijl er slechts relatief weinig mensen gebruik van maakten. De kosten waren te hoog opgelopen; de inkomsten uit de kaartverkoop waren zeer beperkt. De provincie heeft busondernemer connexxion opdracht gegeven om een plan uit te werken voor een versoberde dienstregeling. Hierbij is gebruik gemaakt van de kennis bij de gemeenten Soest, Baarn en Eemnes.

Het plan
Het plan dat nu is uitgewerkt komt in grote lijnen op het volgende neer: Lijn 72 is en blijft de belangrijkste lijn in Soest en blijft de hele dag als 30-minutendienst rijden. In de avonduren vervalt deze lijn. Lijn 71 wordt beperkt tot de ochtend- en avondspits. De ritten van lijn 73 van Eemnes via Baarn naar Soestdijk vice versa vervallen geheel. Lijn 74 vervalt tussen Soest en Soesterberg. Tot slot wordt de frequentie van lijn 70 tussen Soest en Amersfoort 's-avonds teruggebracht van één keer per 30 minuten naar één keer per 60 minuten.

Bovenstaande betekent een aanmerkelijke versobering, vergeleken met de huidige dienstregeling. Tijdens de informatieavond van 19 september zal de provincie uitleg geven over het hoe en waarom van het nieuwe plan. Een vertegenwoordiger van connexxion zal het plan inhoudelijk toelichten. De provincie neemt in oktober het definitieve besluit; op
1 januari 2002 gaat de nieuwe dienstregeling van start.