Gemeente Hilversum

`Zeer Stil Asfalt' op kop Neuweg

Op de kop van de Neuweg, tussen de Langestraat en de Koningsstraat wordt een nieuw soort geluiddempend asfalt aangebracht. Het gaat om het zogenoemde Zeer Stil Asfalt. Door toepassing van dit asfalt, zijn er geen maatregelen nodig om de geluidsbelasting op de gevels van de woningen in de omgeving terug te dringen. Hiermee is een oplossing gevonden die én de bewoners in de omgeving ontziet én geld bespaart.

Het voorstel voor de nieuwe wegverharding is opgenomen in het definitief ontwerp voor de herinrichting van de Neuweg tussen de Koningsstraat en de Langestraat. Het college heeft met het definitief ontwerp ingestemd en legt het voor advies voor aan de raadscommissie van 24 september.

Tweerichtingsverkeer

In het definitief ontwerp is de keuze voor het instellen van tweerichtingsverkeer tussen de Langestraat en de Koningsstraat gehandhaafd. De inspraakronde van bewoners op 30 mei heeft geen nieuwe argumenten opgeleverd om het ontwerp te herzien. Het tweerichtingsverkeer wijkt af van het oorspronkelijke verkeersplan van de gemeente Hilversum, Plan Wegen.

Het definitief ontwerp voor het gedeelte van de Neuweg van de Koningsstraat tot aan de Gijsbrecht van Amstelstraat is eerder door het college vastgesteld. Op dit gedeelte wordt de Neuweg éénrichtingsverkeer de stad uit.

Extra maatregelen

Om tegemoet te komen aan de te verwachte verkeersoverlast, wordt een aantal flankerende maatregelen genomen in de omliggende straten. Deze flankerende maatregelen zijn:


- De Koningstraat Oost (tussen Emmastraat en Neuweg) wordt ingericht als verblijfsgebied met een 30 kilometer regime.


- De Ruitersweg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de Zadelstraat en de Weversweg.


- In de Prinsenstraat wordt het bestaande eenrichtingsverkeer omgedraaid in de richting van de Koningsstraat.


- Het linksafverbod Koningsstraat West bij de Neuweg blijft gehandhaafd.


- Tot slot wordt in de Zadelstraat eenrichtingsverkeer ingesteld in de richting van de Koningsstraat.

Nieuwe wegverharding

Op de Neuweg tussen de Langestraat en de Koningsstraat neemt de verkeersintensiteit toe. Toch zijn er geen maatregelen nodig om de geluidsbelasting op de gevels van de woningen terug te dringen. Er wordt een nieuw soort geluiddempend asfalt aangebracht dat voldoet aan de eisen van de Wet geluidhinder. Dit asfalt, het zogenoemde Zeer Stil Asfalt, is goedkoper dan geluidswerende voorzieningen op de gevels. De nieuwe wegverharding is pas enkele maanden op de markt en nieuw voor Hilversum.

Procedure

Op maandag 24 september komt het voorstel van het college om advies in de raadscommissie voor Verkeer en Buurt. De gemeenteraad spreekt zich in de vergadering van 10 oktober uit over het instellen van tweerichtingsverkeer in de Neuweg van Langestraat tot Koningsstraat.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, is de verwachting dat eind februari 2002 met de werkzaamheden wordt begonnen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider dhr. J. Klomp van de Dienst Stadsontwikkeling (telefoonnummer: 035 6292812).