Politiebericht Friesland: Friesland 19-09-2001
Politieberichten van 18/8 (13.00 uur) tot 19/9 (07.00 uur)

Leeuwarden: Vier berovingen opgelost
Met de aanhouding van drie Leeuwarder verdachten in de leeftijd van 17, 18 en 20 jaar werden door de recherche van de Politie Midden Friesland vier berovingen opgelost. Op 20 augustus 2001 werd de 20-jarige verdachte aangehouden in verband met een beroving op de Willemskade, die dezelfde dag rond het middaguur had plaatsgevonden. Bij deze beroving werd een gouden ketting buitgemaakt. Uit het onderzoek bleek dat deze verdachte ook verantwoordelijk was voor nog een beroving op de Willemskade op 15 of 16 augustus 2001. Onder bedreiging van een vuurwapen werd van het slachtoffer weed en sigaretten afgenomen door de verdachte. Op 8 augustus 2001 werd een bewoner van de Ypeijstraat te Leeuwarden door de 20-jarige en 18 jarige verdachte in zijn woning beroofd. Bij deze beroving gebruikten beide verdachten een vuurwapen. Uit de woning werden o.a. kleding en bankpasjes weggenomen. Op 13 augustus 2001 werd een Leeuwarder op de Oosterkade beroofd door de drie verdachten van een geldbedrag van fl. 250,-. Ook bij deze beroving werd gebruik gemaakt van een vuurwapen. Naar aanleiding van de laatste beroving werd in een woning aan de Oosterkade door de politie een zoeking verricht. In het vriesvak van de koelkast, die zich in de woning bevond, werd een vuurwapen aangetroffen.

Friesland: medicijnen verloren
Binnen het ruime gebied tussen Leeuwarden/Bolsward/Heerenveen?Drachten zijn een aantal medicijnen verloren. Het gaat om 28 tabletten Deroxat 20 mg (anti-depressiva) en 30 tabletten Zopicion 7,5 mg (slaapmiddel). Onoordeelkundig gebruik van deze middelen is zeer gevaarlijk en kan met name bij kinderen levensbedreigend zijn. Een ieder die deze tabletten aantreft wordt verzocht deze zo spoedig mogelijk bij de dichtstbijzijnde apotheek of politiebureau in te leveren.

Leeuwarden: aanhouding autokraker
Een 22-jarige Leeuwarder is dinsdag om 12.40 uur op de Bleeklaan aangehouden op verdenking van inbraak in een auto. De man kon worden aangehouden na een melding van een getuige die de man in de Gouden Regenstraat had overlopen toen hij in een auto aan het inbreken was. Korte tijd later kon hij op grond van zijn signalement door de politie worden aangehouden. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Heerenveen: aanhouding
Een 45-jarige man is dinsdag om 16.00 uur op de Poelen aangehouden omdat hij in een onverzekerde auto reed, die bovendien niet APK gekeurd was. Bij verdere controle bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en illegaal in Nederland te verblijven. Hij zal door de Koninklijke Marechausse het land worden uitgezet.

Leeuwarden: aanhouding winkeldiefstal
Een 25-jarige Leeuwarder is dinsdag om 16.00 uur op de Tweebaksmarkt aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en heling. Surveillerende agenten zagen dat de man op straat goederen aan een ander groepje personen aanbood. Bij controle van die goederen bleek het te gaan om gestolen waar van winkels aan de Nieuwestad en de Wirdumerdijk.

Lemmer: doorrijden na aanrijding
Een 81-jarige inwoonster van Lemmer is dinsdag omstreeks 15.30 uur op de Bantegastraat ter hoogte van basisschool De Dam aangereden. De auto reed na de aanrijding zonder te stoppen door. Het zou gaan om een kleine rode auto met een mannelijke bestuurder. De vrouw liep bij de aanrijding een geblesseerde enkel op die door een huisarts werd behandeld. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Appelscha: aanrijding bromscooter en fietser
Een 67-jarige fietsster uit Appelscha is dinsdag om 16.50 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een bromscooter op de Vaart Zuidzijde. De vrouw zag de haar tegemoetkomende bromscooter, bestuurd door een 34-jarige plaatsgenoot, over het hoofd toen ze linksaf sloeg. Ze liep bij de daarop volgende aanrijding een gebroken sleutelbeen en rib op, waarvoor ze per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. `s Avonds mocht ze weer naar huis.

Oldetrijne: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding op de P. Stuyvesantyweg (N351) is dinsdag om 17.00 uur een 80-jarige inwoner van Wolvega gewond geraakt. De man stak per fiets de genoemde weg over, maar verzuimde daarbij voorrang te verlenen aan een 34-jarige automobiliste uit Kuinre. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hij werd ter controle een nacht opgenomen, maar de verwondingen leken mee te vallen.

Drachten: aanhouding dealen drugs
Een 29-jarige inwoner van Drachten is dinsdag om 20.00 uur op de Noorderhof aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Na een melding van een getuige dat op de Klokhuislaan een auto zou staan waarin drugs werden verhandeld, gingen agenten op onderzoek uit. Toen ze naar de betreffende auto liepen ging deze er met hoge snelheid vandoor. De achtervolging werd ingezet, waarbij op een gegeven moment twee inzittenden uit de auto sprongen. Op de hoek Noorderhof en Kaatsveld kon de auto klem worden gereden en werd de bestuurder aangehouden. Een zoektocht naar de andere twee inzittenden had geen resultaat. De verdachte werd op het politiebureau ingesloten. Hij had geen drugs meer in zijn bezit.

Leeuwarden: jongen beroofd van fiets
Afgelopen maandag is omstreeks 19.55 uur een 11-jarige jongen op de Middelzeelaan van zijn fiets beroofd. Omdat zijn ketting van de fiets was gelopen liep de jongen met de fiets aan de hand op genoemde weg, toen drie oudere jongens hem tegemoet liepen. Een van de jongens pakte hem vast en gaf hem een stomp tegen de borst. Met behulp van de andere twee jongens werd de elfjarige vervolgens in een sloot geduwd, waarna ze met zijn fiets wegrenden. Het signalement van de daders luidt: leeftijd tussen de 16 en 18 jaar,. Twee jongens hadden een licht getinte huidskleur, de ander was blank. Lengte tussen de 1,65 en 1,75 meter. De blanke droeg een zwarte muts en een zwarte jas. Van de andere jongens is verder niets bekend.

Harlingen: auto gestolen
Dinsdag is tussen 16.15 en 23.30 uur een aan de Zuiderhaven geparkeerde auto gestolen. Het betreft een blauwe Opel Kadett met het kenteken XV-57-BL. De 45-jarige eigenaar uit Franeker deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
In een woning aan de 4e Vegelindwarsstraat is dinsdag tussen 17.45 en 22.15 uur ingebroken. Nadat een raam was geforceerd, werd een spelcomputer en een aantal cd`s weggenomen. De 20-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: snelkraak
Onbekenden hebben woensdag omstreeks 04.00 uur een snelkraak gepleegd bij een winkel aan de Fruistraat. Men sloeg de etalageruit en waarna een hoeveelheid goederen uit de winkel werd weggenomen. Een omwonende was hier getuige van en kon de politie het kenteken geven van de auto van de daders. Deze auto bleek op 26 augustus in Groningen te zijn gestolen. De auto werd korte tijd later leeg in de Huizumerstraat teruggevonden.

Bureau Communicatie: 058 8808272