NIPO

Steun voor gezamenlijke militaire actie vooral in West-Europa

Er is wereldwijd verdeeldheid over deelname van het eigen leger aan de acties die de Verenigde Staten zullen ondernemen tegen de vermoedelijke daders van de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon, vorige week dinsdag. Dit blijkt uit een onderzoek dat Gallup International heeft uitgevoerd in 34 landen. Met name in West-Europa is men bereid de Verenigde Staten te steunen in een militaire actie.

Vooral in West-Europese landen blijkt het draagvlak voor deelname aan militaire acties tegen de daders groot. In Denemarken (80%) en het Verenigd Koninkrijk (79%) is meer dan driekwart van de bevolking voorstander van deelname. In Nederland is, net als in Israël, 66% voorstander. In Oost-Europese landen, alsmede in Oostenrijk, Finland en Griekenland, is men overwegend tegen het inzetten van het eigen leger. De bevolking van Pakistan, dat aan Afghanistan grenst, is in meerderheid tegen deelname (62%).

In alle landen behalve in Israël en de Verenigde Staten verkiest een meerderheid van de bevolking uitlevering van de terroristen boven het plegen van een aanval op de daders. Alleen in Israël (77%) en in de Verenigde Staten (52%) kiest men voor de aanval. In Nederland opteert 68% voor uitlevering.

In veel landen wordt gevreesd dat de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon zullen leiden tot een wereldwijde economische crisis. Deze opinie heerst met name in Zuid-Amerika, India en Pakistan, Zuidelijk Afrika, Korea en de Europese landen Griekenland en Portugal. In Nederland vreest 40% dat de aanslagen zullen leiden tot een economische crisis.

In een groot deel van de wereld is men van mening dat de Amerikaanse politiek een negatieve invloed heeft op het eigen land. Ook in sommige Europese landen (met name in Griekenland) is men die mening toegedaan. In Israël is liefst 61% van de bevolking van mening dat de Amerikaanse invloed positief is, in India en Pakistan betreffen die aandelen respectievelijk slechts 8% en 6%. In Nederland noemt 22% van de bevolking de Amerikaanse invloed positief. Een even grote groep geeft de kwalificatie 'negatief'.

Gallup International Association en de leden hebben een wereldwijd onderzoek uitgevoerd in 30 landen over de mogelijke gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten. Aan het onderzoek werkten 13 West-Europese landen mee, 7 landen uit Centraal- en Oost-Europa en 14 andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Israël en Pakistan. Het veldwerk in de diverse landen heeft plaatsgevonden tussen 14 en 17 September. In de meeste landen zijn (meer dan) 500 respondenten ondervraagd. Voor vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (020-5225 479).