ST. BONT VOOR DIEREN

Ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag voor modestudenten

Persbericht

Bont voor Dieren lanceert kragenontwerpwedstrijd tegen oprukkend bontgebruik
Ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag voor modestudenten

Met de ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag daagt Bont voor Dieren studenten modevormgeving uit vernieuwend te ontwerpen zonder dode dieren te gebruiken.
De kraag is niet zomaar gekozen. Kragen zijn in het oog springende elementen op kleding. Een kraag zet de toon, maakt een eenvoudige jas of trui tot een statement.
En Bont voor Dieren wil graag diervriendelijke statements zien. Elk jaar zijn er op de academies wel enkele studenten die met bont werken, meestal gesponsord door de bonthandel. Bont voor Dieren vraagt de docenten modevormgeving om aandacht te besteden aan het onderwerp bont, voordat de studenten hun keuze voor materialen maken. Het wedstrijdpakket bevat daarom naast wedstrijdinformatie een speciale brochure over de herkomst van bont. Met de ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag wil Bont voor Dieren het lot van pelsdieren op een positieve manier onder de aandacht brengen. De ontwerpwedstrijd wordt ondersteund met een speciale website www.kunstinjekraag.nl

De mode voor de komende winter laat bont zien, veel bont. Al enkele jaren neemt het gebruik van echt bont in de mode toe. Dat is een verontrustende ontwikkeling. Veel bont wordt verwerkt in kragen en manchetten. Van de ruim 4 miljoen vossen die wereldwijd gefokt worden voor hun vacht eindigt 90% als kraag. Pelsdieren worden slachtoffer van het feit dat hun vacht een luxe en natuurlijke uitstraling heeft. En dat terwijl er zoveel alternatieven zijn voor bont.

De brochure:gestikt voor de mode is vormgegeven als een mini catwalk bedekt met bloed. Bont voor Dieren wil met deze bijzondere vorm de belangstelling trekken van de modestudenten. In de brochure wordt de aandacht gevestigd op de herkomst van bont, waarmee tegenwicht geboden wordt aan de eenzijdige informatie van de bonthandel. De bonthandel probeert door middel van sponsoring studenten te interesseren voor bont. Zij biedt studenten gratis materiaal, een opleiding, begeleiding en publiciteit aan..

Bont voor Dieren vraagt de modedocenten met klem om in het lesprogramma aandacht te besteden aan de herkomst van bont. Volgens de Stichting hebben de opleidingen de verantwoordelijkheid om hun studenten volledig te informeren zodat zij op de hoogte zijn van het dierenleed dat schuilgaat achter bont. Bont voor Dieren hoopt met haar campagne de discussie over mode en ethiek binnen de opleidingen aan te zwengelen.
Met de ontwerpwedstrijd en gerichte voorlichtingwil Bont voor Dieren bereiken dat studenten modevormgeving afzien van het werken met bont en kiezen voor diervriendelijke alternatieven.

Amsterdam, 18 september 2001

Meer informatie:
Drs. Lieke Keller (020) 676 66 00 Campagnecoördinator

19 sep 01 11:08